Ljuset vi inte ser (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
595
Utgivningsdatum
2016-09-14
Förlag
Bookmark Förlag
Översättare
Thomas Andersson
Originaltitel
All The Light We Cannot See
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789187441769
Ljuset vi inte ser (pocket)

Ljuset vi inte ser

(220 röster)  |  Läs 23 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-09-14
79
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Pulitzerpriset, Carnegie-medalj, ABIA-vinnare och över 100 000 femstjärniga läsaromdömen. Kritiker och läsare står enade: Ljuset vi inte ser är en mycket speciell bok!

Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.

I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa ett hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.

När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo en stad som kommer att totalförstöras av kriget.

Ljuset vi inte ser är en gripande historia om människor som, mot alla odds, kämpar för att överleva. En fängslande berättelse om den grymhet som en gång slog klorna i Europa och om den godhet som göms i djupet av våra hjärtan.

"Oerhört vackert berättad." Östgöta Corren

"Det här en bok att leva i. Som gjord för en lång resa." Ingalill Mosander, Go'kväll

"Ett mästerverk! En fängslande berättelse som aldrig släpper taget." Tidningen Allas

"En berättelse med stort b för den som vill låta sig svepas bort ger hopp om ljus även i de mörkaste av tider." Hufvudstadsbladet

"Texterna är som poesi, ändå bland det mest lättillgängliga jag läst. Jag bara läste och läste och plötsligt var boken slut. Ändå känns det som att jag tar med mig något riktigt stort från den." Alexander Schulman

"Angelägen inte bara för sin skildring av hur människor i onda tider kan framstå som trovärdiga också i all sin osannolika godhet, utan också för den tidsatmosfär författaren fångat med såväl sakkunskap som detaljrikedom." Bibliotekstjänst

"Magnifik!" The Guardian (UK)

"Ett mästerverk." Library Journal

"Överraskande vågad." The Boston Globe

"En bok att leva i ... att aldrig vilja släppa." Booklist

"Fängslande berättelse, vackert språk." Washington Post

"Underbar ... En förvånansvärt kärleksfull roman." Seattle Times

"Anthony Doerr tar språket bortom dödlighetens gräns." Vanity Fair

"En stor vacker saga ... Ambitiös och majestätisk." Los Angeles Times

"Bedövande vacker och oemotståndligt upplyftande." Entertainment Weekly
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ljuset vi inte ser
 2. +
 3. Färskt vatten till blommorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 23 recensioner av Ljuset vi inte ser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok som har allt.
  Justine13, 26 augusti 2023

  Nästan fläckfri. Spännande, intressant, mänsklig och inte minst rörande om två unga människors öden under andra världskriget. Underbart språk och beskrivningar av tiden som man sällan eller aldrig läst tidigare. Väldigt lite klichéer, trots nazism och motståndsrörelser.
  Slutet är inte helt hundra. Diamantens öde(ingen spoiler)kan tolkas lite hur som helst.

  Men vilken bok!

 2. En av de vackraste böcker jag läst.
  Kenth, 28 april 2023

  En berättelse om en blind liten flicka i Paris och en tysk barnhemspojke och deras uppväxt under andra världskriget. En både vacker, gripande och tidvis spännande berättelse men framför allt en berättelse om tron på en bättre framtid, även under de mest hemska omständigheterna.
  En bok som får våra egna triviala problem att framstå som futtiga. Läs och njut!

 3. Makalös berättelse
  Fabbe, 27 april 2023

  Blev fullständigt golvad av denna makalösa berättelse. Storyn i sig är egentligen inget speciell men det är sättet som den levereras på som är magisk. Språket, beskrivningarna och hur elegant vi dansar mellan de olika karaktärerna utan att det blir för kladdigt och sentimentalt.

  Kort sagt ren magi som måste läsas!

 4. Fantastisk
  Julia, 6 januari 2021

  Den bästa bok jag läste 2020! Handlar om andra världskriget. Vackert språk. En oförutsägbar intrig. Spännande. Gav insikter. Önskar jag hade den oläst :-)

 5. En bok att leva i
  Daniel , 6 januari 2021

  Helt underbara målande beskrivningar, att läsa den är att leva där och då. En påminnelse att bevara och vårda det fina livet, kärleken är störst.

 6. Rekommenderas varmt.
  Marianne, 1 januari 2021

  Äntligen en fullträff! Personskildringarna är trovärdiga och det känns nästan som man är med i huset med i St Malo.

 7. Läsvärd
  Bokdjungeln , 11 juni 2020

  Efter att ha läst alla fina recensioner denna bok fått så förväntade jag mig en hel del, även om jag tänkte att det skulle bli svårt för en bok på närmare 600 sidor att leverera boken igenom. Men jag måste ändå säga att det gick bra. Det kändes inte som att boken var så tjock vilket kanske berodde på de korta kapitlen. Historien är vacker, och samtidigt sorglig. Dock känner jag inte riktigt att jag förstår varför den vunnit så många priser. Boken är bra och jag tycker absolut att den är läsvärd, men jag ger den inte mer än en 4:a i betyg.

 8. Lättläst bok med flyt.
  Botilda, 14 februari 2020

  Lättläst bok med flyt. Man läser den dock inte för språket, som är ganska genomsnittligt.

  Intressant historia om en stillsam föräldralös pojke i Tyskland som blir soldat för nazisterna, och hur han medverkar till några av de mest fruktansvärda saker jag har sett beskrivas. Det är modigt att skriva om någon som under andra omständigheter kunde ha varit en älskvärd människa, men som i krig medverkar till grymheter, helt utan att protestera. Jag tror den historien kommer stanna kvar hos... Läs hela recensionen

 9. Ännu en bok i raden om kriget..
  Camilla Körner, 30 augusti 2019

  Boken beskriver två unga under kriget utifrån deras fiktiva verklighet. Det är en i raden av många böcker i samma genre. Det känns som hela tonvikten är på romansen och författaren borde gjort mer bakgrundsresearch, ex hur det var under kriget och hur handikapp hanterades på 40-talet. Jag tyckte språket kändes banalt och jag slängde boken efter 70 sidor..

 10. Ljuset vi inte ser.
  Anna-Lisa Johansson, 4 oktober 2018

  En fantastisk bok. Jag förstår varför han belönades med Pulitzerpriset. Den har gått runt i min vänkrets och alla har gett den högsta betyg.

 11. En av de starkaste böckerna jag läst
  Anni, 16 november 2017

  Detta är en bok som stannar i minnet, språket är så välformulerat och beskriver miljöer och skeenden på ett sätt så att jag ibland måste pausa för att ta till mig vad jag läst. De parallella historierna är båda gripande och intressanta, de visar kriget ur två skilda perspektiv. Hoppandet i tiden är bara bra, det gör att jag kan ta en paus och låta boken sjunka in i mig innan jag fortsätter.
  Nu vill jag resa tillbaka till Saint Malo och se staden med nya ögon.

 12. En mycket bra bok
  Christina Grufman, 25 september 2017

  Läste själv boken på engelska under en konvalescens. Hade svårt att sluta läsa. Det återkommande perspektivbytet tillsammans med personbeskrivningarna gjorde boken verkligt spännande. Boken var en av de bättre jag läst. Har nu skickat efter sammanlagt 6 ex (på svenska) från er och gett till goda vänner.

 13. En bok att minnas
  bokmalen, 24 juli 2017

  Så vackert skriftspråk som skildrar en bit fruktansvärd historia under 2a världskriget. De två ungdomarnas historia som löper parallellt genom boken, kommer de att mötas? Och vad händer då? En bok jag gärna läser om för att upptäcka nya skiftningar i språket.

 14. Andra världskriget utanför fronterna
  Margareta Carlson, 30 juni 2017

  Visst hör man salvorna och får veta hur husen rasar, men det är medborgarna som historien. I början var det irriterande att det handlade om nu och då och det var i oordning. Sedan lärde man sig att behålla frågorna i luften för svaret kommer. Skönt var att det inte blev happy end, åtminstone inte för alla.

 15. Välskriven
  DAN, 26 juni 2017

  Underbar bok som redan känns som en klassiker. Fängslande berättelse med vackert språk. Sträckläste boken. ville aldrig att den skulle ta slut!

 16. Mycket läsvärd
  Cirkeldeltagare, 17 maj 2017

  Som medlem i en bokcirkel var detta boken vi skulle läsa till nästa gång. Var först tveksam till de ca 600 sidorna men tveksamheten försvann rätt omgående. En gripande, finstämd handling där man omväxlande följer två barns uppväxt under från början väldigt olika miljöer. Fantastiska person- och miljöskildringar. Det finns en gemensam nämnare mellan huvudpersonerna som knyter ihop berättelsen på ett fint sätt, det en del betraktar som nymodigheter och ovidkommande visar sig få stor betydelse f... Läs hela recensionen

 17. Vackert språk
  Niki, 10 maj 2017

  Lite långsam inledning men sedan en lättläst bladvändare med korta kapitel.
  Ett fint språk med annorlunda metaforer och oväntade vändningar. Inkännande människobeskrivningar och en hel del våld och nöd under andra världskriget.

 18. Fängslande historia
  Mats Janelid, 21 mars 2017

  Innehöll det mesta man kan önska av litteratur, men kanske onödigt mycket feel good. Lite mindre av det och jag hade gärna klickat fem stjärnor.

 19. Ljuset vi inte ser
  Majlis Glindsjö, 20 februari 2017

  Mycket trovärdig historia där man kommer människorna mycket nära. Krigets fasor skildras parallellt med barnens överlevnadsstrategier. Man förs framåt utan ansträngning.

 20. Gripande livsöden
  Marina Nyman, 6 februari 2017

  Jag ville inte att boken skulle ta slut. Historien är förfärlig och närgången. Intressanta och välbekanta platser skrivna av en mästarhand. Ovanligt med parallella berättelser som binds samman. Ville veta mer!

 21. Ljuset vi inte ser
  Birgit Ulfheden, 12 januari 2017

  Otroligt fängslande och bra! Ville aldrig sluta läsa. Upplägget var dessutom lite speciellt med två historier, som löpte parallellt. KAN REKOMMENDERAS!

 22. Gripande människomöten i krigets skugga
  Boktina, 4 januari 2017

  Boken är oerhört gripande och man vill läsa vidare för att se om huvudpersonerna någonsin möts. Bra upplägg när man lätt kan följa bokens båda huvudpersoner.

 23. Läs den!
  Elisabet, 29 november 2016

  En bok att bära med sig i hjärtat. Skildrar en mörk tid. Språket är fantastiskt. Boken visar verkligen på ljuset vi inte ser. Ser, efter att ha läst boken, ljuset som finns i vår egen tid och mitt eget liv tydligare.

Visa alla 23 recensioner

Fler böcker av Anthony Doerr