Hertha Hesselson (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
501
Utgivningsdatum
2020-03-18
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Dimensioner
210 x 140 x 39 mm
Vikt
770 g
SAB
Hc
ISBN
9789187483356
Hertha Hesselson (häftad)

Hertha Hesselson

Häftad, Svenska, 2020-03-18
291

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Gift med snickaren Pontus Hesselson i Vaxholm gör Hertha Hesselson allt för att inte minnas sin uppväxt i nazismens och krigets Berlin, och misslyckas varje gång när julskinkan och lutfisken står på bordet. Vad visste hon egentligen, Hertha Hesselson? Det var som om hon aldrig riktigt fäste vid något på grund av det som tycktes som en tunn plåt omkring henne, på vilken allt bara halkade och gled som tvålen på badrumsgolvet. Hon var så duktig, en kvinna på över åttio, hon som alltid kom med lussebullar och pepparkakor, spetsad glögg och vörtbröd, köttbullar, revbensspjäll och lutfisk.

Farfar är godsherren på Gartz på gränsen till nuvarande Polen som drömmer om det gamla wilhelminska Tyskland medan Weimarrepubliken slits sönder av sina inre konflikter. Morfar och mormor är bönder i byn Fließendorf bara några mil från Berlin, pappa elektroingenjör på AEG, mamma hemmafru. Familjen bor först i arbetarstadsdelen Moabit, senare i det hypermoderna, funktionalistiska bostadskomplexet Hufeisensiedlung i Britz. Morbror Helmuth är ägaren till en liten bokhandel som tidigt skaffar sig den bruna uniformen medan hans bror Heinrich transporteras till koncentrationslägret Dachau. Faster Erna och hennes man, läkaren Uwe Schneider, griper tillfället att genomföra avancerade medicinska experiment i de erövrade östprovinserna.

Röstar pappa verkligen på nationalsocialisterna? Och hur kommer det sig att morbror Heinrich kom till Sverige redan på 30-talet?

Tom Sandqvist, är inte bara en internationellt uppmärksammad konstvetare, utan även känd som skönlitterär författare. Han har också verkat som konstnär och utställningsproducent. Han har gett ut romanerna Det turkiska huset (2002), Romanen om örfilen (2015) och Efterlämnad egendom (2017) samt en lång rad essäsamlingar. Senast 2019 publicerades den essäistiska fiktionen Titta, en krokodil! om det komplicerade förhållandet mellan Anton Tjechov och konstnären Isaak Levitan. Tom Sandqvist har prisbelönats av bland andra Svenska Akademien, Holger Schildts förlag, Svenska Litteratursällskapet och FST. I våras erhöll han även Längmanska kulturfondens stora kulturpris för 2019.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hertha Hesselson
  2. +
  3. Helig, Helig är bilden : Kring bilder och helighet, död och uppståndelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Helig, Helig är bilden : Kring bilder och helig... av Tom Sandqvist (häftad).

Köp båda 2 för 560 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »