Edda: Snorres Edda & Den poetiska Eddan (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
534
Utgivningsdatum
2015-09-07
Förlag
Mimer bokförlag
Översättare
Peter August Gödecke, Anders Jacob Cnattingius, Albert Ulrik Bååth, Mikael Mosesson
Dimensioner
214 x 139 x 42 mm
Vikt
740 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789187593499

Edda: Snorres Edda & Den poetiska Eddan

(18 röster)  |  Läs 5 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-09-07
239
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
DEN MEST KOMPLETTA EDDAN PÅ SVENSKA!

Innehåller:
- Snorres Edda
- Den poetiska Eddan
- 5 ytterligare Eddadikter
- Utförliga kommentarer

Eddan är en av världslitteraturens stora texter, ständigt refererad till i litteratur och forskning. Den är vår huvudkälla till den nordiska mytologin: ogripbar, undflyende och samtidigt omätligt rik.

Materialet har bevarats till eftervärlden i två former: Snorres Edda och Den poetiska Eddan.

*

Snorres Edda inleds med Gylfaginning, där den svenske kungen Gylfe, också kallad Ganglere, bestämmer sig för att ta reda på mer om asarna och beger sig till Asgård. Där träffar han i Valhall tre visa män, Hög, Jämnhög och Tredje, vilka egentligen är ögonvändelser av Oden. Genom dessa tre berättar nu Oden för Ganglere om gudavärlden, om skapelsen, Ginnungagap, Yggdrasil, Mimers brunn, nornorna, jättarna och så vidare. Han berättar även om de många äventyr gudarna gjorde. Om Tors äventyr i Utgård och mötet med Utgårda-Loke, och om när Tor tampas med Midgårdsormen. Vi får veta hur det gick till när Balder mördades genom Lokes list och svek. Slutligen berättar han om världens undergång och återuppståndelse: ragnarök.

Sedan följer Brages samtal, i vilket Äger får lära sig skaldekonstens hemligheter av guden Brage, och detta leder in på den andra avdelningen, nämligen Skaldskapens språk, som är vår huvudkälla till den fornnordiska skaldekonsten. Vi lär oss om omskrivningarna som de fornnordiska skalderna använde. Här visar Snorre vilken stor författare han var, för det som kunde blivit akademiskt och tråkigt är istället underhållande och fascinerande genom de många förklaringar i form av berättelser som anförs. Här berättas om hur Loke stjäl Iduns föryngringsäpplen från asarna och sedan tvingas återta dem; hur skaldemjödet kom till genom dvärgarna Fjalar och Galar; hur Loke klippte av Tors hustru Sivs hår och hur hon sedan får sitt hår smitt av guld av svartalverna; Tors färd till jätten Geirröds gård, då han måste färdas utan sina verktyg Mjöllner och Starkhetsbältet. Vi får också höra om hur guldet blev kallat utterboten genom Oden, Loke och Häners äventyr. Detta går över i sagan om Sigurd Fafnersbane och Brynhild, som är förlagan till Gollum och ringen i Tolkiens Sagan om ringen samt till Wagners opera Rhenguldet.

Texten är i huvudsak skriven på prosa men även strödd med exempel ur den fornnordiska diktkonsten.

*

Den poetiska Eddan, även kallad "Sämunds Edda", efter den person som länge troddes ha nedtecknat den, består helt av dikter. Dessa kan vidare uppdelas i två kategorier: gudadikter, som behandlar samma ämnen som Snorre i huvudsak, och hjältedikter, som är halvhistoriska, halvmytiska skildringar. I denna Edda återfinns bland annat "Valans visdom", "Den Höges sång" och hela det storartade komplex dikter som vävs kring Nordens hjälte Sigurd Fafnersbane, diktverk vilka tillhör det allra bästa som har bevarats från världens antika kulturer.

Till den här utgåvan har samtliga svenska översättningar utvärderats och valet fallit på Peter August Gödeckes. Den har både en skönlitterär prägel och en stark trohet mot grundspråket. Svenskan framträder här med nordiskt kynne och så kraftigt, "att de fäder, på vilkas läppar dessa sånger tonat, skulle säga, att detta är kött av deras kött och ande av deras ande ... den nordiska svenskans återuppståndelse", såsom Viktor Rydberg uttryckte det! Det är också den mest genomkommenterade utgåvan. Varje dikt följs av utförliga förklarande noter, både om innehållet och andra forskares synpunkter.

I boken ingår dessutom fem ytterligare Eddadikter från andra handskrifter, två helt nyöversatta: "Hlödskvädet" och "Innsteinskvädet".

En modernisering av språkets böjningsformer (och stavning) har kunnat göras utan att det har påverkat versformen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Edda: Snorres Edda & Den poetiska Eddan
 2. +
 3. Röde Orm : en berättelse från okristen tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Röde Orm : en berättelse från okristen tid av Frans G Bengtsson (inbunden).

Köp båda 2 för 513 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Edda: Snorres Edda & Den poetiska Eddan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Givande läsning
  Fredrik, 16 november 2023

  Tycker att det faktum att båda eddorna är samlade i en volym ger en bra helhet. Mycket av det Snorre förklarar i första delen har man nytta av senare när man läser dikterna i den poetiska Eddan. Sedan tillkommer förklaringarna efter dikterna som också är mycket hjälpsamma. De förklarar enskildheter men binder även ihop allt på ett bra sätt. Översättningen är utmärkt. Stilen passar verkligen den fornnordiska känslan. P. S. Vet ej varför föregående recensent klagar på bokens kvalitet. Det är en... Läs hela recensionen

 2. Bra svensk översättning
  HR Nilsson (Valla), 13 januari 2023

  Lite svårläst för nybörjaren, men den är absolut läsvärd. Kvaliteten på den häftade boken (vet ej om den finns inbunden) var en besvikelse, men vad gör det när det är innehållet man är intresserad utav.

 3. Bra samling !
  Alma Johansson (Trelleborg), 23 september 2019

  Har allt viktigt och är en mycket bra översättning. Särskilt bra att det finns många kommentarer.
  Skulle definitivt rekommendera denna till alla som är intresserade av nordisk historia och kultur

 4. Mkt. läsvärd för intresserade.

  En mycket bra bok för den som är intresserad av nordisk mytologi, bra översatt och den har en realistisk känsla.

 5. Riktigt bra bok
  Simon (Linköping), 9 december 2015

  Jag har inte läst andra varianter men den är den mest kompletta Eddan jag hittat, språkbruket är bra och förklaringarna är najs (visste ni att Snorre Sturlasson trodde att asarna kom från Asien och att Valhall låg vid Troja?). Har man ett intresse för den nordiska mytologin och så kan jag rekommendera den här boken.

  Riktigt bra köp!

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna