Fallet Jurij Dmitrijev (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Gotlandssamtal (del 1)
Antal sidor
28
Utgivningsdatum
2018-05-20
Upplaga
1
Förlag
Ariel Förlag
Översättare
Nils Håkansson
Originaltitel
Delo Dmitrijeva
Dimensioner
195 x 130 x 4 mm
Vikt
46 g
SAB
Oer-maz Dmitrijev, Jurij
ISBN
9789187605352
Vanliga sökord
Sergei

Fallet Jurij Dmitrijev

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2018-05-20
179
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 13 december 2016 greps den karelske historikern Jurij Dmitrijev i sitt hem i Petrozavodsk. Dmitrijev är ordförande i den karelska avdelningen av människorättsorganisationen Memorial, vars främsta uppgift är att kartlägga de människorättsbrott som begicks av Sovjetregimen. I egenskap av lokalhistoriker har Dmitrijev upptäckt och kartlagt flera av de platser i Karelen där NKVD genomförde massavrättningar under trettiotalet. Hans främsta incitament har varit att identifiera offren, för att postumt återbörda deras namn till historieskrivningen, för att ge deras efterlevande släktingar visshet om vad som skedde med dem - och för att ge dem en människovärdig begravning.

De anklagelser som riktades mot Dmitrijev hade formellt inget samband med hans verksamhet som historiker, men åtalets karaktär skvallrade om motsatsen: att Dmitrijev var måltavla för en skenprocess. Detta gjorde omedelbart fallet till något som berörde hela det ryska civilsamhället. Dmitrijev satt häktad i mer än ett år innan han i januari 2018 släpptes ur häktet, men med utreseförbud i avvaktan på den slutliga domen. I mars 2018 yrkade åklagaren på nio års fångläger med sträng regim och den 5 april avkunnades så till sist domen: Dmitrijev frikändes på åtalets huvudpunkter.

I »Fallet Jurij Dmitrijev« beskriver författaren och geologen Sergej Lebedev närmare bestämt hur skenprocessen mot Dmitrijev hänger samman med trettiotalets terror och den karelske historikerns arbete.

Häftet är det första i Ariel förlags skriftserie »Gotlandssamtal«, som belyser det fria ordets ställning i dagens Ryssland. Häftena produceras för hand i Malens bokverkstad. Projektet är ideellt, och alla intäkter går till att finansiera framtida häften.

Läs mer om projektet på förlagets hemsida: www.ariel.nu/gotlandssamtal!
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fallet Jurij Dmitrijev
  2. +
  3. Den mjuka staten : feminiseringen av samhället och dess konsekvenser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den mjuka staten : feminiseringen av samhället ... av Erik J Olsson, Catharina Grönqvist Olsson (inbunden).

Köp båda 2 för 401 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sergej Lebedev