Ringa hem (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2022-10-17
Upplaga
1
Förlag
Ariel Förlag
Dimensioner
190 x 118 x 20 mm
Vikt
322 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789187605505
Ringa hem (häftad)

Ringa hem

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad, Svenska, 2022-10-17
299
 • Skickas inom 7-10 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Ringa hem är en dokumentärdikt, som bygger på ryska soldaters telefonsamtal hem från frontlinjerna i Ukraina under den ryska invasionen 2022. Samtalen har avlyssnats, tran skriberats och offentliggjorts på internet av den ukrainska underrättelse tjänsten. De finns nu tillgängliga på flera språk och i flera olika sammanhang; merparten av dem har till exempel översatts av till engelska av Dmitri Masinski och publicerats på hans site www.wartranslated.com .

I Ringa hem har ett urval av dessa ljudupptagningar översatts vidare till svenska, tolkats och varsamt redigerats till dokumentära dikter. Det rör sig om samtal till den närmaste familjen: soldaterna har ringt till mamma, till pappa, till mormor, till sin partner eller fru.

I förordet till boken, »Ondskans uppriktighet«, sätter den ryske författaren Sergej Lebedev in den ryska krigföringen i Ukraina i ett längre politiskt sammanhang. Övergreppen i Ukraina - från massgravarna i Butja till förstörelsen av Mariupol - är, skriver han, ett eko av de krigsförbrytelser som begicks under de två Tjetjenienkrigen på nittio- och början av nollnolltalet, förbrytelser som förblivit ostraffade. Både Tjetjenienkrigen och Ukrainakriget hör hemma i den ryska kolonialismens historia. Samtalen från fronten utgör, skriver han »en våldets krönika, ett mycket viktigt tidsdokument detta år 2022 efter Kristi födelse - året då det nya europeiska storkriget bröt ut«.

I efterordet »Offerharar i spegelsalen« följer Ida Börjel hack i häl den hare, som i mödrarnas samtal så ofta skymtar fram som smeknamn på sönerna vid fronten. Via haren i Velimir Chlebnikovs antikrigspoesi och haren som trickster figur i folklore och kulturhistoria leder spåren fram till den moderna ryska propagandans metoder och språkbruk - ett språk som både möjliggjort och nu försvarar det pågående ryska folkmordet i Ukraina. Ett folkmord som vi enligt folkrätten är skyldiga att gripa in för att förhindra.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ringa hem
 2. +
 3. Varseblivningar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varseblivningar av Krister Gustavsson (häftad).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ringa hem. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt starkt doku-poem av Börjel
  ivrig poesi läsare, 3 februari 2023

  Jag rekommenderar starkt denna bok, ett doku-poem med ett rött haröga målat med nagellack på framsidan.

  Boken har ett förord av Sergej Lebdev som sätter inspelningarna som poemet är baserat på i perspektiv. Boken har bra design och är ett vackert objekt som alla Börjels böcker. Ordet hare och spelet med dess mångbottnade betydelser lyser genomgående i boken. Läs denna bok för att förstå hur ondska och krig fungerar, och för en mer nyanserad bild av vår samtid.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ida Börjel