Finnegans likvaka. Motsvariggjord på svenska av Bertil Falk (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
496
Utgivningsdatum
2021-09-01
Upplaga
2
Förlag
Aleph Bokförlag
Översättare
Bertil Falk
Originaltitel
Finnegans Wake
Illustrationer
Black & white illustrations
Dimensioner
210 x 148 x 32 mm
Vikt
830 g
Antal komponenter
1
Komponenter
177:B&W 5.83 x 8.27 in or 210 x 148 mm (A5) Case Laminate on White w/Gloss Lam
ISBN
9789187619571

Finnegans likvaka. Motsvariggjord på svenska av Bertil Falk

Finnegans Wake motsvariggjord p svenska

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-09-01
254
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Finnegans Wake av James Joyce (1882-1941) är ett centralt verk i den litterära modernismen. Samtidigt är det så mångtydigt eller omöjligt att tyda, att läsarens främsta reaktion blir förvirring och rådlöshet. Men oavsett om läsaren förstår helheten eller inte -- och det gör läsaren inte -- finns här ett outtömligt flöde av ordlekar och språkliga nykonstruktioner som är underhållande, humoristiska, vackra och bisarrt fascinerande. Läsaren kommer på sig själv med att bli poetiskt hänförd -- och inte sällan med att skratta högt.

Finnegans Wake är naturligtvis omöjlig att översätta eller tolka på svenska. Och just därför, i god joycesk anda, bör något liknande göras. Bertil Falk kallar detta ett "motsvariggörande" av verket. Men kan Finnegans Wake ens motsvariggöras? Vi famlar i blindo som med allt annat som rör James Joyces extrem-modernistiska verk. Och trots allt kan vi läsa Bertil Falks motsvariggörande för dess egna språkekvilibristiska skull. Finnegans likvaka är dessutom för svenska läsare en utmärkt introduktion till James Joyces märkliga storverk.

Bertil Falk (född 1933) började motsvariggöra Finnegans Wake under jullovet 1954-1955 och har nu rott livsprojektet i land, 66 år senare. Ett annat av hans livsverk publicerades av Aleph Bokförlag i tre band 2020, Faktasin: Den svenskspråkiga science fiction-litteraturens historia. Bertil Falk har haft en lång och omväxlande karriär som journalist vid Kvällsposten och på TV3:s nyhetsredaktion i London, som tidskriftsutgivare, deckarförfattare, litteraturvetare och översättare. 2016 väckte han stor uppmärksamhet i Indien med Feroze: The Forgotten Gandhi utgiven av Roli Books, en bok som tog honom 40 år att efterforska och skriva.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Finnegans likvaka. Motsvariggjord på svenska av Bertil Falk
  2. +
  3. Odysseus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Odysseus av James Joyce (inbunden).

Köp båda 2 för 548 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Finnegans likvaka. Motsvariggjord på svenska av Bertil Falk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Att gå vilse.
    Sture Luthman, 3 oktober 2023

    Hmmm, om du ska läsa boken så förbered på en resa utanför din själs karta. Det finns ingen kompass som visar vägen. Ge inte upp. Du får kika in i författarens huvud.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

Innehållsförteckning

sagt om finnegans wake

sprket som en likvaka. frord av bertil falk

finnegans likvaka av james joyce och bertil falk