Doktor Zimmertür volym 1, Doktor Z ; D:r Zimmertürs diagnoser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Alephs deckarbibliotek
Antal sidor
269
Utgivningsdatum
2023-06-01
Förlag
Aleph Bokförlag
Medarbetare
Olaisen, Per (red.)
Dimensioner
210 x 148 x 17 mm
Vikt
347 g
SAB
Hc.016
ISBN
9789187619663
Doktor Zimmertür volym 1, Doktor Z ; D:r Zimmertürs diagnoser (häftad)

Doktor Zimmertür volym 1, Doktor Z ; D:r Zimmertürs diagnoser

Häftad,  Svenska, 2023-06-01
206
  • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Dr Joseph Zimmertür är en av de första detektiverna i svensk litteratur, och alltjämt en av de mest originella: en gemytlig och ordvitsande psykoanalytiker från Amsterdam, som tar hjälp av Freuds teorier för att lösa intrikata kriminalfall.

Dr Zimmertürs författare Frank Heller (pseud. för Gunnar Serner, 1886--1947) debuterade i bokform med avhandlingen On the language of Swinburne's lyrics and epics (1910). Men det var med sina kriminal- och äventyrsberättelser som han blev en internationell bestseller.

Serner var ett akademiskt underbarn men såg sig nödgad att fly Sverige efter ett antal bankbedrägerier i början av 10-talet. På kontinenten försörjde han sig bl.a. på att pseudonymt skriva smärre texter för svensk press. 1914 gjorde han så succé under namnet Frank Heller med de två novellsamlingarna I hasardens huvudstad och Herr Collins affärer i London.

Gentlemannabrottslingen Filip Collin, alias professor Pelotard, återkom i flera volymer, men deckarläsare har särskilt tagit dr Zimmertür till sitt hjärta.

Böckerna om den holländske psykoanalytikern innehåller många goda pusselberättelser men utgavs i få upplagor när det begav sig. Dr Zimmertür förekommer i fyra novellsamlingar, en roman och en fristående novell. Allt detta publiceras nu av Aleph Bokförlag. Först de fyra novellsamlingarna i två volymer med förord och kommentarer av professor Dag Hedman. Därefter utges en tredje volym med romanen och den sista novellen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Doktor Zimmertür volym 1, Doktor Z ; D:r Zimmertürs diagnoser
  2. +
  3. Prins Zaleski : Fyra klassiska pusseldeckare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Prins Zaleski : Fyra klassiska pusseldeckare av Matthew Phipps Shiel (häftad).

Köp båda 2 för 390 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Frank Heller