Datura fastuosa : proto-krim (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Alephs deckarbibliotek
Antal sidor
218
Utgivningsdatum
2023-12-05
Förlag
Aleph Bokförlag
Översättare
Barbara Knochenhauer, Rickard Berghorn, Lena Bennett, Karl Benzon
Medarbetare
Olaisen, Per (red.)
Dimensioner
210 x 148 x 18 mm
Vikt
397 g
ISBN
9789187619731

Datura fastuosa : proto-krim

Inbunden,  Svenska, 2023-12-05
220
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
E.T.A. Hoffmann (1776-1822) är en av den tyska romantikens främsta mångsysslare. Han var bl.a. verksam som musiker, kompositör, bildkonstnär och jurist. Som författare var han berömd redan under sin livstid. Att han med största sannolikhet också influerade Edgar Allan Poe (1809-1849) var något den amerikanske författaren dock aldrig erkände. Hoffmann är en klassisk skräckmästare som även lade grunden för fantasygenren, men han är också en av deckarens urfäder. I Hoffmanns tankeväckande, gåtfulla och gärna på historiska fakta baserade berättelser är hotet från det okända aldrig långt borta, oavsett om det handlar om en galen seriemördare, ett giftmord som planeras eller ett spöklikt hus som ruvar på otäcka gåtor. Gränsen mellan vansinne och verklighet är ibland synnerligen hårfin.

Hoffmann är flitigt översatt till svenska i både akademiska och populära utgåvor. Men att som nu samla fyra av hans berättelser och kalla dem proto-krim är ett nytt grepp. I Alephs deckarbibliotek försvarar Hoffmann sin plats med den äran: Här finns prov på den seriemördande galningen, den kvinnliga privatspanaren, upp-i-rök-försvinnandet, den ockulta deckaren och slutligen en alldeles egen version av det som modernt brukar kallas för länstolsdetektiv. Denne stolsbundne, döende iakttagare är författarens alter ego, som utan att lämna sitt rum ändå lyckas dra slutsatser och leda i bevisning vad folk gör och vilka de är, där han observerar dem på ett torg från sitt hörnfönster.

INNEHÅLL
Inledning av Rickard Berghorn
Fröken de Scuderi
Datura fastuosa
Det öde huset
Min kusins hörnfönster
Noter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Datura fastuosa : proto-krim
  2. +
  3. Det främmande barnet och andra sällsamma historier

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det främmande barnet och andra sällsamma historier av E T A Hoffmann (storpocket).

Köp båda 2 för 434 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av E T A Hoffmann