Offer för brott (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
521
Utgivningsdatum
2014-10-13
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187675232
Offer för brott (e-bok)

Offer för brott E-bok

Våldtäkt, incest och barnamord i Sveriges historia från reformationen till nutid

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-10-13

Styckköp

141

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Synen på brottslingar och oskyldigt drabbade i samband med incest, våldtäkt och barnamord har varierat under århundradena. På 1930-talet sågs en flicka som utsattes för incest som medskyldig och så sent som på 1960-talet fanns det ingen statlig hjälp för de som utsatts för brott. På 1970-talet användes ordet ?brottsoffer? för första gången i media. I slutet på samma årtionde såg Brottsoffermyndigheten dagens ljus. Idag har vi omkring 110 brottsofferjourer runt om i landet.

I boken Offer för brott diskuterar tre historiker viktiga perspektiv på samhällets syn på offer genom historien. De resonerar kring människors etiska och existentiella villkor i ett tidsperspektiv som sträcker sig från 1600-talet till nutid. I rättsfallen lyfter författarna fram människorna bakom händelserna och deras berättelser.

Eva Österberg är professor i historia vid Lunds universitet och känd som förmedlare av historia i populärvetenskapliga sammanhang, bland annat i dagspress och tv. Hon har gett ut ett flertal böcker och är en flitig föreläsare.

Marie Lindstedt Cronberg är fil.doktor och anställd som forskare vid Historiska institutionen i Lund. Hon forskar för närvarande om våld i familjen under 1800- och 1900-talen.

Eva Bergenlöv är doktorand vid Historiska institutionen i Lund och arbetar på en avhandling om rättslig diskurs och rättspraxis kring barnkvävning och barnamord i det tidigmoderna Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna