Omodernt (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2015-12-30
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187675805
Omodernt (e-bok)

Omodernt E-bok

Människor och tankar i förmodern tid

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-12-30

Styckköp

159

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Kan vi idag ha något att lära av de klassiska, medeltida och tidigmoderna kulturerna? Många skulle svara ja på den frågan, men det finns också de som skulle beskriva det förmoderna som irrationellt, traditionsbundet, kollektivistiskt och framför allt otidsenligt.

Att behålla kontakten med det förmoderna behöver inte betyda att man bekräftar ett »arv» från det förflutna eller ägnar sig åt återbruk av äldre tiders idéer. Bättre är att omvandla, utveckla eller avveckla tidigare tankar eller kritik kring sociala och estetiska mönster.

I antologin Omodernt ? Människor och tankar i förmodern tid medverkar elva forskare som representerar en rad humanistiska discipliner. Deras texter berättar på mångfacetterade sätt om idéer och föreställning, språk och texter från antiken till 1600-talet som är relevanta än idag. De argumenterar för vikten av kunskap om de perioder som ligger före vår moderna tid och ger konkreta exempel på forskning i den andan.

Det viktiga är att uppmuntra kommunikationen över seklen, viljan att vidga sina egna associationer kring mänskligt handlande, att fördjupa sina insikter om hur människor i historien försökt att hantera sin existentiella och samhälleliga situation. Genom sådana perspektivbyten kan vi i bästa fall få klargörande idéer även om vår egen tid.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Den arabiska våren, ny utgåva

    Fazlhashemi Mohammad

    »En oumbärlig makropolitisk karta.« Upsala Nya Tidning »Fazlhashemis bok ger en rik bild av krafterna bakom frihetslängtan i Mellanöstern och Nordafrika.« Corren »En efterlängtad skildring av en kultur, ett skeende och en region som missförståtts ...

  • Offer för brott

    Bergenlöv Eva, Lindstedt Cronberg Marie, Österberg Eva

    Synen på brottslingar och oskyldigt drabbade i samband med incest, våldtäkt och barnamord har varierat under århundradena. På 1930-talet sågs en flicka som utsattes för incest som medskyldig och så sent som på 1960-talet fanns det ingen statlig hj...