Gilbert Holmström. Jazzmusiker. (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
234
Utgivningsdatum
2020-05-03
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tid och Rum
Dimensioner
230 x 150 x 10 mm
Vikt
750 g
SAB
Ijz Holmström, Gilberg
ISBN
9789187755149
Gilbert Holmström. Jazzmusiker. (inbunden)

Gilbert Holmström. Jazzmusiker.

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2020-05-03
281
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Holmström tränar på sin sax två timmar alla veckans dagar - i tvättstugor, garderober, i källare, på vindar och i liknande utrymmen. Folk blir störda och han måste ideligen byta replokal. När han övar på sin saxofon i fläktrummet på tandläkarhögskolan, klagar en professor, som på kvällarna skriver en bok i karieslära, på att ljudet tränger in i hans rum.
Vi får följa jakten på det perfekta munstycket tills innebörden av det amerikanska uttrycket "It"s not the mouthpiece, it"s the man" så småningom uppenbaras. Och vi får följa en musiker som ständigt undersöker instrumentets möjligheter och musikteorins betydelse. I skönlitterär form, på samma gång drömskt och exakt, gestaltar Reit sökandet och experimenterandet.
Holmström spelar tillsammans med sin samtids yppersta svenska och internationella musiker. Det är framträdanden på barer, danshak, klubbar, tv, radio och alla tänkbara scener. Och det blir åtskilliga grammofonskivor.
2019, vid 82 års ålder, belönades Gilbert Holmström med Lifetime Achivement Aword. Ur Svensk Jazz motivering:
"Gilbert Holmström föddes på 30-talet i Göteborg. Det var en livespelning med Charlie Parker som fick honom att välja altsax. Instrumentets hemligheter lärde han sig på Malmö Musikkonservatorium parallellt med tandläkarstudier. Tandläkare och jazzmusiker, en av de mest lysande av den svenska jazzens freeformpionjärer med tenorsax som verktyg. Utan misstankar med hans kvintett från 1965 är en milstolpe. Inledning på en frustande vital musikgärning som låtit sig inspireras av all jazz "post-bebop" i växelbruk. När kvintetten blev Mount Everest 1972 utforskades fusionen jazz-rock för att 1975 återvända till friheten med en annan milstolpe Waves from Albert Ayler, återutgiven år 2000. Gruppen blev "Årets Jazz i Sverige" 1978.
Efter ett par decennier av fortsatt växelbruk kom Mandelbrot Set 2007. En kraftfull påminnelse från en då 70-årig musiker om att jazz är en pågående forskningsresa."
Gilbert Holmström är fortfarande verksam som musiker. Senast framträdde han på den legendariska jazzklubben Nefertiti i Göteborg, precis innan klubben slog igen p g a coronapandemin.
Claes Reit är precis som Gilbert Holmström tandläkare. Numera är han professor emeritus vid Odontologiska institutionen, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet. Han är aktiv som amatörjazzmusiker. Tidigare har han skrivit vetenskaplig litteratur inom sin profession. Gilbert Holmström Jazzmusiker är hans skönlitterära debut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gilbert Holmström. Jazzmusiker.
  2. +
  3. Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa trädgården

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ulla Molin : konsten att skapa den tidlösa träd... av Liselotte Fritz (inbunden).

Köp båda 2 för 617 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Claes Reit