Turkräden (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2019-12-18
Upplaga
1
Förlag
Lumenos Förlag
SAB
Hc
ISBN
9789187855573
Turkräden (inbunden)

Turkräden

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden, Svenska, 2019-12-18
209
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Efter anfallet på den lilla isländska byn på Hemön en sommardag år 1627 har Armann inte kunnat sluta sina ögon utan att höra turkarnas vrål och skriken av människor, innebrända i sina egna hus. På näthinnan ser han sina båda pojkar ligga dräpta i leran och hustrun och dottern släpas ombord på det främmande fartyget. Han ser ingen annan väg att välja än att ge sig av för att försöka rädda dem.

Det är början på en svår och strapatsfylld färd. Men om han ens finner dem, hur slutar då resan? Och kan någon vara densamma efter att ha varit i slavägarnas våld?

En gripande skildring av isländsk historia som kommer att beröra dig djupt.

Vi möter en tid när befolkningen i norra Europa riskerade att föras till Nordafrika som slavar. Boken bygger på en verklig händelse som ägde rum på Island 1627 när slavjägare från Marocko och Algeriet skapade skräck bland öbefolkningen.

"Nästan ingen svensk har hört talas om den - den så kallade turkräden mot Island år 1627. Medan övriga Västeuropa förhärjades av trettioåriga kriget och de väpnade konflikter som följde i dess spår överfölls Island av sjörövare från Nordafrika, vilka rövade bort hundratals människor till ett liv i ofrihet. Plundringen och kidnappningarna fick ett långt efterspel, och långt ifrån alla de öden och tragedier som utspelade sig är kända via bevarade källor. Så mycket står dock klart att de tillfångatagna i åratal tvingades slita hårt som slavar, och många av dem dukade under. Samtidigt levde hoppet om att den danska kronan en dag skulle intervenera med lösen och friköpa islänningarna. Om denna händelse, och om de bortrövades historia, har Mats Röyter skrivit en fascinerande bok som på ett både inkännande och medryckande sätt öppnar dörren mot en okänd del av vår historia." - Dick Harrison, historiker
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Turkräden
 2. +
 3. Sista natten i Paris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sista natten i Paris av Ruth Druart (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Turkräden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant
  @bettan_bokprataren (Örebro), 21 februari 2022

  Det här var en bit av vår historia som jag aldrig ens hört namnet på. Det är en oerhört grym och gripande skildring av isländsk historia som verkligen berör på djupet. Mats Röyter skriver om den här händelsen på ett fascinerande sätt. Boken är både spännande och intressant och miljöerna känns otroligt trovärdiga och karaktärerna är både otäcka och spännande.
  En stark berättelse om hur familjebanden kan hålla modet och hoppet uppe. Jag kan verkligen känna att det ligger mycket research bakom den här berättelsen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mats Röyter

 • In i Karoo och bortom

  Mats Röyter

  Pieter lever i en tid då det gamla Sydafrika omvandlas och nya villkor skapas. Efter att ha förlorat sitt arbete lämnar han hem och familj och ger sig ut i ett Sydafrika som är hemland för så många olika folk och kulturer. Han konfronteras med en ...