Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
473
Utgivningsdatum
2021-11-26
Upplaga
1
Förlag
Lumenos Förlag
Dimensioner
28 x 196 x 143 mm
Vikt
710 g
ISBN
9789187855832

Den blå gardinen

(17 röster)  |  Läs 15 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-11-26
210
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det är april år 1860 och i den starka vårsolen står två unga fruntimmer med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Olga och Helga är två fattighjon som mirakulöst hamnar på Himmelstadlunds herrgård där de får arbete.

Vi befinner oss i Östergötland i mitten av 1800-talet. Ett mord sker, mystiska samtal viskas, rättegångssalen ekar, förälskelserna tumlar runt, bildandet av en kvinnoförening slår näven i bordet. Könsroller och klasskillnader är tydliga i de unga kvinnornas liv. Och i staden pulserar det av textilindustrier, fattigdom och droskor. De skapar en miljö av händelser som de aldrig förut trott var möjliga.

Stina Nilsson Bassell är född och uppvuxen i Västervik. I Norrköping träffade hon kärleken och stannade där. Efter två hjärnblödningar tog hon sig fram med rollatorn och frilansade som reporter, sjöng i band, målade tavlor och gav ut böcker. Den blå gardinen är hennes femte roman och tolfte utgivning.

"Detta är verkligen en mäktig historia om sammanvävda livsöden."- Boksniffaren

"Glädjen utbyts till sorg när en pojke kallblodigt mördas i herrgårdens bibliotek..."- Dagarna med boken

"Boken har ett väldigt speciellt språk; poetiskt nästan drömskt..."- Boksann

"Stina Nilsson Bassell återskapar i stort (kvinno)livet i Östergötland för över 150 år sedan på ett trovärdigt vis... från fattighus till spinnhus, gestaltas liksom tidens idéer om individens frigörande och myndiggörande. - Norrköpings Tidningar

"En tidsbild från 1800-talets östgötska verklighet, sedd genom två unga kvinnors ögon - samtidigt som det faktiskt är en spännande deckare - och en skildring av kvinnans villkor."- Marie-Louise Kristensson

"En underbar spännande historisk roman om två unga kvinnor som trots åldern redan levt ett hårt liv. Här finns mycket känslor som man riktigt känner av när man läser. Jag blir verkligen berörd."- Stinas Boksida
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den blå gardinen
 2. +
 3. Spegeln i rummet utanför

De som köpt den här boken har ofta också köpt Spegeln i rummet utanför av Stina Nilsson Bassell (kartonnage).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Det finns 15 recensioner av Den blå gardinen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mångfaldig historia
  @marias_bocker, 1 oktober 2023

  En historisk roman som skildrar Olgas livsöde i Östergötland under 1800-talets andra hälft. Det är en händelserik historia som skildrar fattigdom, Sveriges klasssamhälle och kampen för kvinnors rättigheter. Det är också en bok om vänskap, tilltro och kärlek, kantad med mord och livets svårigheter. Jag kom att tycka om bokens karaktärer och reflekterar över deras liv långt efter sista sidan och är tacksam att jag lever idag och inte som fattigjon för 150 år sedan!

 2. Fantastisk
  Bokfrun, 25 september 2023

  Det är väl något speciellt med böcker som utspelar sig förr i tiden?
  I den här boken får vi hänga lite i 1800-talet med fattighus, kokerskor, tvätterskor, husjungfru, kammarjungfru och allt vad som hör 1800 talet till.
  Boken är uppdelad i tre delar.
  Första delen var jag verkligen fast i. Det var den jag gillade allra mest.
  När del två började var jag orolig att boken skulle övergå till en feelgood bok. Det gjorde den inte som tur var, det uppkommer även tragik här även om ... Läs hela recensionen

 3. Den blå gardinen
  Cia, 24 augusti 2023

  En välskriven bok som innehåller otroligt mycket fakta och man märker att det ligger mycket research bakom. Boken handlar om flera fiktiva karaktärer med ett brett persongalleri med få ordliga introduktioner (utöver huvudkaraktärerna Olga och Helga). Det är ett skiftande berättande mellan nutid och dåtid samt karaktärsperspektiv. Ibland hängde jag tyvärr inte med men det gav sig så småningom.

  Boken är väldigt scenisk, med målande miljöbeskrivningar. Detta är både en mordhistoria och ... Läs hela recensionen

 4. En vacker vänskap
  Ewa (Stockholm), 14 juni 2023

  Den blå gardinen är en historisk roman, men också om mord, klassskillnader, könsroller som beskrivs så tydligt i karaktärernas liv.
  Det är också en berättelse om en sådan vacker vänskap mellan två unga kvinnor som kämpar mot fördomar, klasskamp och de fattigas rätt i samhället, att skapa ett bra liv, våga drömma, detta trots att de varit på fattighusets botten och då en fruktansvärd behandling.
  Författaren har ett så vackert språk, och man blir berörd utav det man läser.
  Jag hoppa... Läs hela recensionen

 5. Tung bladvändare med historiska inslag
  Linn (Linnjbookis), 14 juni 2023

  Året är 1860-talet och två fruntimmen, Olga och Helga, bor på fattighuset och har sina gedigna förmågor och kunskaper. Dock blir de illa behandlade som Kulla-Gulla eller Cosette, och likt de berättelserna så hamnar även Olga och Helga hos något äldre herrskap som verkar god och är en stadig hand i det hårda livet.

  Det är en historisk roman med bred efterforskning. Med ett äldre svensk språkform, tappade jag tyvärr bort mig. Dessutom var det ett brett persongalleri med få ordiga intro... Läs hela recensionen

 6. Historisk roman
  Dagens_boktips, 6 november 2022

  Detta är både en deckare och en roman om två unga kvinnors liv under tuffa förhållanden. Kvinnor kämpar för rättvisa i en tid när ingen vet betydelsen av "lika värde" och många är de som tror att man kan göra vad man vill med "fattighjon". En spännande, sorglig och även upplyftande bok. En varm bok som får fyra av fem i betyg

 7. Mysterier, historia och kvinnlig kraft
  Emelie Nylén, 28 september 2022

  Det har varit fantastiskt att få följa dessa kvinnor från fattigdomens tuffa liv till ett liv fyllt av kunskap och glädje. Jag tycker det är underbart att läsa om dessa kvinnor som tar sig från fattighus och misär till att leda och verka i grupper i samhället. Där de läser högt och sprider kunskap bland kvinnor som själva inte kan läsa och som fortfarande inte är riktigt säkra på att kvinnor kan ha någon rätt. De försöker höja kvinnan och ge kvinnor den värdighet de förtjänar. Boken utstråla... Läs hela recensionen

 8. Läst boken Den blå gardinen
  Evelina , 8 augusti 2022

  En intressant historia om två kvinnor som får kämpa för sin överlevnad i det fattiga samhället. Om att slå sig fri från jobbiga och traumatiska händelser. Jag tyckte mycket om boken.

 9. Spännande
  Nettes bokhylla, 29 april 2022

  En väldigt välskriven, lättläst och trevlig bok. Det fanns en tydlig röd tråd genom hela boken som var både spännande och mysig.

 10. Mord, kärlek och kampen för kvinnor och fattiga
  BiulasBooks, 13 april 2022

  Stina Nilsson Bassell har med sin historiska roman Den blå gardinen förflyttat mig tillbaka till 1800-talets mitt, till Linköping, där jag fått lära känna de unga kvinnorna Olga och Helga och deras liv på och kring Himmelstadlunds herrgård.
  Den blå gardinen är inte bara en historisk roman, det är även historien om ett mord och om besinningslösa brottslingar, det är en historia om kampen för kvinnors och de fattigas rätt i samhället och historien om två kvinnors kamp att skapa sig ett bra ... Läs hela recensionen

 11. Underbar historisk roman!
  anjo, 16 mars 2022

  Helga och Olga är två flickor som vuxit upp på fattighuset i Lindköping i mitten av 1800-talet. De blir vänner och får arbete på Himmelstalunds herrgård. Där sker det så småningom ett mord och flickorna deltar i sökandet efter mördaren.
  Detta är både en mordhistoria och en skildring av livet på botten under industrins framväxt i Östergötland. Framförallt skildras barn och kvinnors villkor på ett bra sätt. Jag tyckte verkligen om boken!

 12. Intressant historisk roman
  Boknjutaren (Äppelviken), 11 mars 2022

  I april 1860 jobbar Olga och Helga med att plantera den nya Trädgårdsföreningen i Linköping. Två unga kvinnor som bor på fattighuset där det inte finns några blommor som lyser upp tillvaron. Men helt plötsligt blir de erbjudna jobb på Himmelstadlunds herrgård. En fridfull plats hos den vänlige herr Alreik, tills ett mord sker och någon verkar vilja kasta misstankarna på Olga.

  Det här är en trevlig historisk berättelse om två unga kvinnor som lyckas göra en klassresa, hitta kärleken o... Läs hela recensionen

 13. Gripande
  @bokannicka, 28 februari 2022

  Åh! Vilken resa jag får åka på, hela mitt inre ryser och jag känner en sådan tacksamhet att jag inte lever på 1800-talet. Denna bok rekommenderar jag varmt.

 14. Spännande historisk roman
  Stinas_boksida, 20 februari 2022

  Det är april 1860 och i den starka vårsolen står Olga och Helga, två unga kvinnor, med plantor för att förgylla den nya Trädgårdsföreningen.
  De båda kommer från fattighuset där livet inte är lätt.

  Men de har båda turen att få arbete på Himmelstadslunds herrgård.

  Så sker ett mord på herrgården och bland personalen pågår mystiska samtal.

  Olga och Helga kan inte släppa vad som hänt, så de bestämmer sig för att ta reda på vad som händer och vem som är mördaren.
  ... Läs hela recensionen

 15. Kvinnokraft i dåtidens Norrköping
  -, 20 februari 2022

  Stina Nilsson Bassell blandar fakta och fiktion i denna myllrande roman. Mest fakta, mycket fakta! Olga och Helga är fiktiva personer, men många av bokens karaktärer har levt och verkat i Norrköping under denna tid. Till största del är även miljöerna autentiska och jag som är hyfsat välbekant med Norrköping, och dessutom älskar historia, får mitt lystmäte. Berättelsen innehåller en hel del elände, men den genomsyras av hopp. Både i det lilla personliga och för samhället i stort.
  Boken har... Läs hela recensionen

Visa alla 15 recensioner

Fler böcker av Stina Nilsson Bassell

Bokvideo