Världen av igår (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (514.9 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Johan Holmberg
Utgivningsdatum
2017-07-06
Förlag
Ersatz
ISBN
9789187891694

Världen av igår Ljudbok

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Ljudbok,  Svenska, 2017-07-06
119
Billigast på PriceRunner
Lyssna i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Boken som inspirerade Wes Anderson till filmen "The Grand Budapest Hotel"

Österrikaren Stefan Zweig (1881-1941) var en av sin tids mest uppburna författare, läst och beundrad världen över, tills den politiska situationen drev honom i landsflykt efter Hitlers maktövertagande och hans böcker förbjöds. På ett hotellrum i Brasilien 1939-41 nedtecknar han fritt ur minnet sin sedermera legendariska skildring av det gamla Europas undergång. Fin de siècles Wien, första världskriget, hyperinflationen, nationalsocialismens uppkomst och vägen fram till krigsutbrottet 1939 - aldrig har denna epok frambesvurits mer levande än i Världen av i går. Här finns även kärleksfulla porträtt av vännerna Rilke, Joyce, Freud och många fler. Efter att ha skrivit detta vittnesbörd till eftervärlden tog Zweig sitt liv tillsammans med hustrun. Boken utkom första gången i Stockholm 1942, mitt under brinnande krig.

"Jag betraktar inte vårt minne som en funktion vilken slumpvis bevarar det ena och slumpvis släpper det andra, utan som en klokt ordnande och sovrande kraft. Allt som man glömmer av sitt liv är i själva verket av en inre instinkt dömt att glömmas bort. Endast det som räddade sig över till minnet har rätt att bevaras åt andra. Må ni, mina minnen, därför tala och välja i mitt ställe och ge åtminstone en spegelreflex av mitt liv, innan det sjunker in i mörkret!"
Stefan Zweig
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Världen av igår. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Att få distans till sin egen tid
    Per-Olof Engström, 30 april 2021

    De är nästan kusligt hur Zweig beskriver sin samtid och om jag skulle ha förmågan att beskriva vår. Det är otäckt lika. Naturligtvis det är en tidsskildring. Men känslan i det han beskriver hur människor är och tänker stämmer med idag. Så läs begrunda.
    Per-Olof Engström

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Stefan Zweig