Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
537
Utgivningsdatum
2019-03-19
Förlag
Fri Tanke Förlag
Medarbetare
Pettersson, Rasmus (form)
Dimensioner
234 x 160 x 50 mm
Vikt
1085 g
SAB
Lz Retzius, Gustaf
ISBN
9789187935848

Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad

(8 röster)  |   Läs 4 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2019-03-19
249
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En konservativ rasbiolog, en banbrytande anatom eller en liberal tidningsman som kämpade för arbetarnas rättigheter? Gustaf Retzius (1842 1919) är idag främst känd för sina skallmätningar, men var också en skicklig mikroskopist som presenterade sina iakttagelser i enastående vackra planschverk. Tillsammans med sin hustru, Anna Hierta-Retzius (1841 1924), en av Sveriges första kvinnosakskvinnor, stöttade han fackföreningar och engagerade sig för olika sociala projekt.

Anna och Gustaf Retzius var några av sin tids mest framgångsrika svenskar. De var förmögna och uppskattades både av liberala politiker och av internationellt tongivande forskare Gustaf nominerades inte mindre än 23 gånger till Nobelpriset. Ändå slutade de sina liv som utstötta och hatade i just de kretsar som tidigare hyllat dem. Genom deras livsöden skildrar Nils Uddenberg tidsandan, kotterierna och vetenskapen i Sverige för drygt 100 år sedan.

Nils Uddenberg är docent i både psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning och tilldelades år 2000 professors namn. År 2003 vann han Augustpriset i fackboksklassen för sin biologihistoria Idéer om livet. Hans senaste arbete är en medicinhistoria i två band Lidande och läkedom (2015). Han har också publicerat den uppskattade kåseriboken Gubbe och katt (2012).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad
 2. +
 3. Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arvet : om självhat, pengar och vägen ur missbruk av Felix Granander, Henrietta Westman (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Skallmätaren : Gustaf Retzius - hyllad och hatad. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Skallmätaren
  Kristian Moller, 17 april 2023

  En underbar biografi om en av våra största neurobiologer. Kontroversiell under sin levnad och i dessa tider av politisk korrekthet. Läs den.

 2. Djupare bakåtblick
  Ulf (Sollentuna), 27 mars 2023

  Författaren ger en mera nyanserad och djupare inblick i vad skallmätningen bottnade i ett mera historiskt perspektiv. Mycket läs värt rekomenderas varmt.

 3. Ett levande tidsdokument
  Börje Larsson, 19 november 2020

  Huvudpersonerna i boken behandlas med stor respekt. Man får sig bl.a. ett mycket grundligt och övertygande bevis för social ärftlighet.

 4. Intressant tidsdokument
  eriro, 9 november 2019

  Är rädd att bokens titel skrämmer bort en del läsare då den antyder rasfördomar såsom fallet var i boken om Herman Lundborg. Men Gustaf Retzius la inte mycket av värderingar i sin forskning kring skallformen, utan såg det mer som mått på etnisk tillhörighet, precis som vi idag gör med DNA analyser. Han snarast vederlade teorier om att "kortskalliga" var mindre smarta än "långskalliga". Men hela detta forskningsfält var ju en återvändsgränd sett ur dagens synvinkel. Men boken handlar om så myc... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Nils Uddenberg