URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
356
Utgivningsdatum
2019-04-02
Upplaga
1
Förlag
Ord&visor förlag
Originaltitel
URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland
Medarbetare
Ryd, Lilian (foto)
Dimensioner
235 x 210 x 21 mm
Vikt
890 g
SAB
Mxk-cci
ISBN
9789187949982
URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland (häftad)

URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-04-02
309
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i Lilian Ryds utforskande av nordsvensk kulturhistoria. Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran för tiotusentals år sedan.

Boken utkom första gången 2015. Den nu föreliggande upplagan är i mjukband men med samma format som tidigare.

I den prisbelönta Kvinnor i väglöst land har Lilian Ryd tidigare skrivit om nybyggarkvinnor. Villkoren för deras ättlingar undersöktes i Vi åt aldrig lunch. Med juristen Tomas Cramér har hon i Tusen år i Lappmarken kartlagt samernas ställning från vikingatid till nutid. Hennes bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna gav unika insikter i samiskt kvinnoliv.

Om Urfödan: "Jag är så fascinerad av att Lilian Ryd och de människor hon låter komma till tals satt ord på vad jag innerst inne alltid vetat, att jag läst högt för mina kollegor på tidningen. Deras reaktion har varit likadan som min. Lilian Ryds sakprosa saknar motstycke, med ett undantag. Hennes bortgångne bror Yngve Ryd skrev också böcker med utgångspunkt från att det som är sant är intressant och hon refererar ofta till honom. /.../ Alla dessa (hennes) böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor." Karina Sundkvist i Piteå-tidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland
 2. +
 3. Kvinnor i väglöst land

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kvinnor i väglöst land av Lilian Ryd (häftad).

Köp båda 2 för 594 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av URFÖDAN - om självhushållets mat hos folk i Lappland. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant bok.
  Katarina Nilsson, 30 januari 2020

  Verkligen kul att läsa om forna tiders mathållning, intressanta intervjuer. Jag fick en tydlig bild av hur det är att leva under knappa förhållanden på landsbygden i fjällvärlden.

 2. Fin bok om livet bland folk i Lappland

  Jag blir glad av att läsa den här boken! Den är full av fakta om hur folk i Lappland levde och framförallt vad de åt. Lilian Ryd låter både samer och svenskar komma till tals. Jag lärde mig en hel del nya saker, t ex att samerna kunde "inackordera" några getter hos bofasta svenskar och betala med renar. Det är också tankeväckande att man levde så helt efter devisen "man lagar det man kan av det man har". Och att folk hade ett bra liv.

  Det är en bok som jag kommer att återvända till ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lilian Ryd