Uppdrag Afghanistan : bilder och berättelser från en internationell insats (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2016-05-23
Förlag
Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks förlag
Originaltitel
Uppdrag Afghanistan
Dimensioner
236 x 205 x 25 mm
Vikt
1018 g
SAB
Obfaa
ISBN
9789188053190
Uppdrag Afghanistan : bilder och berättelser från en internationell insats (inbunden)

Uppdrag Afghanistan : bilder och berättelser från en internationell insats

Inbunden,  Svenska, 2016-05-23
302
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Boken Uppdrag Afghanistan är uppbyggd kring ett nav av berättelser i textens och bildens form. De berättar om hur det faktiskt kan vara att vistas i fientlig miljö, om uppdrag där man faktiskt inte vänjer sig eller vad det faktiskt betyder att lita - eller inte lita på - någon när det gäller. Och hur olika signalerna kan se ut.
Det vi får läsa är fragment av ett större skeende i ett uppdrag med övergripande mål. I boken skymtar uppdraget inifrån, nedbrutet till några av de tusen enskildheter som ständigt utspelar sig. Det är ögonvittnesskildringar, men i efterhand.
För i realtid handlade det inte om någon berättelse.
Då stod allt på spel, som det ju alltid gör i realtid.
I sitt förord skriver Peter Tillberg att vi med hjälp av berättelser från när det militära yrkeskunnandet prövas kan utveckla vår "förståelse, fantasi och föreställningsförmåga". Militär utbildning och träning syftar ju bland annat till att öva upp en beredskap att möta det man inte känner till. Mycket måste sitta i kroppen, i gruppkänslan, i moralisk instinkt. Men kan man också reducera själva det okända - bli bättre orienterad, lära sig se mer? I det skarpa läget kommer ju ingen situation att träda fram och berätta för oss hur den ska uppfattas eller vilka krafter som jäser under ytan. Där är vi till sist bara hänvisade till vår egen förmåga att se, vårt omdöme.
Att utbilda sitt omdöme måste gå vägen över de konkreta erfarenheterna. Frågan är bara hur mycket vi kan lära av andras? En uppenbar förutsättning är förstås att de som har något att berätta - de kunniga, de erfarna - också berättar. Mindre uppenbart är kanske att den mindre erfarna måste ha förmågan att knyta något av det till sig. Och det blir lite speciellt med erfarenhet som har utpekandet, vinken och berättelsen som form. Där måste man öva.
Det är soldater med stor erfarenhet som har skrivit berättelserna i den här boken. Med rätt läsart kan de bli en guldgruva av arbetande exempel.
Av Maria Hammarén som är docent i Yrkeskunnande och teknologi vid KTH. Hon har under en följd av år följt arbetet med skrivande bland soldater och officerare som tjänstgjort i Afghanistan. Hon har bland annat skrivit böckerna Skriva - en metod för reflektion och Språkfilosofi för personligt bruk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Uppdrag Afghanistan : bilder och berättelser från en internationell insats
  2. +
  3. Navigationsexperten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Navigationsexperten av Ola Tunander (inbunden).

Köp båda 2 för 531 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »