Gran : grann, grandios och rik (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
CBM s skriftserie
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2020-02-14
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Medarbetare
Tunon, Håkan (red.) / Tunon, Håkan (form)
Illustratör/Fotograf
Martin Holmer
Dimensioner
220 x 175 x 12 mm
Vikt
380 g
SAB
Ufga,Ue.052
ISBN
9789188083234

Gran : grann, grandios och rik

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2020-02-14
168
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Som värdväxt för långt över tusen olika arter under granens olika stadier av livscykeln har den visat sig vara en exceptionell gynnare av skogens biologiska mångfald. Tyvärr tillåter skogsbruket sällan att de riktigt gamla grandiosa granarna får stå kvar. Vi skulle vilja se ett landskap där riktigt stora och pampiga gamla granar i större utsträckning får stå kvar, men också flera blandskogar där granar får samsas med både löv- och andra barrträd i olika åldrar. Ett sådant landskap skulle gynna den mångfald av arter som är trängda. Det behövs nytänkande och mångfald också i brukningsmetoder och skötsel.

Gran är ett nyttigt Trä, som dåger til allahanda slagz Bygnings-Timber, Kolbränneri, Wed, och mera sådant, men dock likwäl är det knapt hälften så godt som Fur, skrev Anders Rosensten lite ringaktande i Sveriges första lärobok i skogsskötsel från 1737. Granen och tallen utgör nu som då ryggraden i det svenska skogsbruket. De är skuggtåliga och sprider sig lätt också där andra träd har svårt att gro i avsaknad av ljus. Granskogar kan vara riktigt mörka, inte minst de som är enahanda och planterade. Men under den mörkaste delen av året ser vi ändå till att granen blir ljusfylld, pyntad och närmast dyrkad. Granen är en del av svensk kultur.

Denna bok med granens biologiska mångfald i fokus är en upp-följare till böckerna Sälg: livets viktigaste frukost (2009, 2011), Asp: darrar min asp, myllrar min värld (2012), Björk: svart på vitt om myllrande mångfald (2015) och Tall: en tallrik biologisk mångfald (2017), och liksom dessa tidigare är den författad av naturvårdaren Bengt Ehnström i Nås och illustrerad av konstnären Martin Holmer i Vendel. Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges lantbruksuniversitet, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF har gemensamt skapat förutsättningar för att producera denna bok där Bengt Ehnströms kluriga kunskap om kryp får extra liv genom Martin Holmers förträffliga illustrationer.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gran : grann, grandios och rik
 2. +
 3. Ek : träd för kungar och kryp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ek : träd för kungar och kryp av Bengt Ehnström (häftad).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Gran : grann, grandios och rik. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En läsvärd bok med information som text och bilder
  Björn Berglund (Nås), 14 november 2021

  En mycket vacker och läsvärd bok med text och bilder om granens olika åldrar och invånare och visar hur värdefull granen kan vara under sitt liv och som död.

 2. En naturupplevelse
  Inger Lindgren, 3 februari 2021

  Mycket och många vackra illustrationer och innehållsrik text. Har lärt mig mycket om hur viktig granen är för den biologiska mångfalden. Bra kunskap att ha när jag behöver argumentera om varför gran och särskilt gammal granar ska få stå kvar.

 3. Ett måste för den som gillar skog
  Richard Åkesson, 9 januari 2020

  Först vill jag lovorda att någon skriver om de så kallade trivialträden, det finns mycket om ek eller andra ädla träd men största delen av skogen består just av andra triviala trädarter. Mycket trevligt upplagd med bilder, lättsam text men ändå mycket kunskap som förmedlas här av B Ehnströms många år i fält. Ett måste för den som är ute i skog, även för skogsägaren och jägaren. Gran är så mycket mer än papper och virke. Samla alla utgivna i samma serie innan de tar slut! Ser fram emot fler band om andra träd. Tack Bengt och Martin.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Bengt Ehnström