Ek : träd för kungar och kryp (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
CBM s skriftserie
Antal sidor
133
Utgivningsdatum
2023-01-03
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Medarbetare
Tunon, Håkan (red.) / Tunon, Håkan (form)
Illustratör/Fotograf
Martin Holmer
Dimensioner
220 x 180 x 9 mm
Vikt
351 g
SAB
Qef,Ufaa
ISBN
9789188083371

Ek : träd för kungar och kryp

(4 röster)
Häftad,  Svenska, 2023-01-03
189
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Eken kan ses som själva sinnebilden av biologisk mångfald. Den skapar förutsättning för allsköns kryp, svampar och andra organismer. Den är avgörande för nästan niohundra svenska arter och viktig för många fler. Betydelsen baseras på allt från det lilla färska ekollonet till den döda månghundraåriga håleken. Trädets livsstadier ger en stor variation av djur, stora som små, drar nytta av eken livsmiljö och föda, direkt eller indirekt. Bland de mest kända av dessa är ekoxen och större och mindre ekbock, tre karismatiska skalbaggar som är beroende av ekved för sina larvstadier.

Eken har dessutom en symbolisk och praktisk betydelse i vår svenska kulturhistoria. Den var avgörande för svenska flottan under stormaktstiden och under lång tid var eken regale, det vill säga endast kronan hade rätt att avverka den. Det gjorde den mindre uppskattad bland allmogen, bland annat eftersom dess garvämnesrika blad kan försämra odlingar och betesmarker.

Denna bok om ekens biologiska mångfald är en uppföljare till böckerna Sälg: livets viktigaste frukost (2009, 2011), Asp: darrar min asp, myllrar min värld (2012), Björk: svart på vitt om myllrande mångfald (2015), Tall: en tallrik biologisk mångfald (2017, 2020) och Gran: grann, grandios och rik (2019), och liksom dessa tidigare är den författad av naturvårdaren Bengt Ehnström i Nås och illustrerad av konstnären Martin Holmer i Vendel. SLU Centrum för biologisk mångfald, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF har gemensamt skapat förutsättningar för att producera denna bok där Bengt Ehnströms kunskap levandegör ekens organismer och där Martin Holmers utmärkta illustrationer blir pricken över i:et.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ek : träd för kungar och kryp
  2. +
  3. Gran : grann, grandios och rik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gran : grann, grandios och rik av Bengt Ehnström (häftad).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Ehnström