Språkrika utemiljöer i förskolan (häftad) NY
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2024-05-22
Upplaga
1
Förlag
Lärarförlaget
Medarbetare
Vestlin, Lena (red.) / Hild, Anna (form)
Dimensioner
210 x 148 x 17 mm
Vikt
399 g
SAB
Eaby,F:dofa
ISBN
9789188149985

Språkrika utemiljöer i förskolan

Häftad,  Svenska, 2024-05-22
299
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det fria och öppna uterummet erbjuder en grogrund för mycket lärande och stora möjligheter till språkutveckling. I den här boken delar författarna med sig av lekfulla, kreativa idéer och konkreta exempel på hur vi under utevistelsen kan kombinera skapande, rörelse och språkande på ett härligt och hållbart sätt. Du får exempel på hur barnens berättande får ta plats i utemiljön och hur rörelse och språk hänger samman. Boken erbjuder många språkstimulerande arbetssätt som är väl grundade i teori och forskning. Den innehåller även stöd för kartläggning av förskolans utemiljö.

Platser som får ögonen att glittra...
Språkande kan ske överallt, hela tiden, på olika sätt och i alla stunder under en dag i förskolan. Var vi befinner oss påverkar språkandet på olika sätt. Utemiljön ger barn möjlighet att träna på en mängd olika förmågor inklusive språkandet, men vad vi erbjuder för material och mötesplatser har också stor betydelse för de språkliga sammanhangen. Små meningsfulla, mindre sammanhang i utemiljön kan skapa många språkrika möten.

... blir magiska mötesplatser där vi nyfiket möts i samförstånd.
Författarna till boken Språkrika utemiljöer i förskolan har tidigare myntat begrepp som att vara språkmotor. Nu ger de oss nya begrepp som att uggla när vi ska vara uppmärksamma, kloka och beredda och att räva när vi behöver använda oss av lite bus och list för att locka fram kommunikationen. Boken erbjuder många språkstimulerande arbetssätt som är väl grundade i teori

"Utifrån synsättet att barn är i ständig kommunikation och samspel med sin omgivning, kan det vara klokt att även fundera över hur barnens förutsättningar förändras när vi byter fysisk miljö och vad det innebär för språkandet. "
ur Språkrika utemiljöer i förskolanBetyg 4 - mycket bra!
"Författarnas direkta tilltal till läsaren och deras praktiknära exempel bjuder på en inspirerande läsning."
BTJ-häftet nr 14, 2024.

Om författarna
Moa Bäversten och Emilia Larsson Samoladas är båda förskollärare, föreläsare och författare. De värnar om barns rättigheter och har inspirerat många genom sitt gemensamma arbete med att skapa inspirerande miljöer i förskola, inte minst genom boken Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta (2021). De har också tilldelats Skapande Pedagogiks stipendium Förskolans språkmiljö för sitt språkstimulerande arbetssätt.

Innehåll

Förord 7 Inledning

Kapitel 1 Språkrika möten

Kapitel 2 Språkstimulerande samspel

Kapitel 3 Utemiljöns lek

Kapitel 4 Barns berättande

Kapitel 5 Utemiljöns möjligheter till rörelse

Kapitel 6 Skogen som språkligt centrum

Kapitel 7 Att lyckas med utemiljön

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Språkrika utemiljöer i förskolan
  2. +
  3. Att vara ledare i förskolan : hållbarhet och självreflektion

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att vara ledare i förskolan : hållbarhet och sj... av Erika Kyrk Seger, Katinka Vikingsen (häftad).

Köp båda 2 för 596 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Språkrika lärmiljöer för förskolans yngsta

    Emilia Larsson Samoladas, Moa Bäversten

    Barns språkutveckling tar fart under de viktiga förskoleåren, men alla barn har inte samma förutsättningar. Hur kan förskolan ge dem bästa möjliga grund och utmana varje barn vidare? Med kunskap om barns kommunikativa strategier och genom att medv...