Den tid då ljuset avtar : roman om en familj (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
437
Utgivningsdatum
2016-09-08
Upplaga
1
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Aimée Delblanc
Originaltitel
In Zeiten des abnehmenden Lichts
Medarbetare
Müller, Corinna (red.) / Feldt, Erika (form)
Dimensioner
203 x 145 x 25 mm
Vikt
557 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155115
Den tid då ljuset avtar : roman om en familj (häftad)

Den tid då ljuset avtar : roman om en familj

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad Svenska, 2016-09-08
239
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Oktober 1989. Wilhelm Umnitzer har samlat familjen för att fira sin 90-årsdag. Wilhelm, den oförtröttlige socialisten som tillsammans med hustrun Charlotte flydde till Mexiko i slutet av 40-talet men senare återvände för att hjälpa till med skapandet av DDR.
September 2001. Alexander Umnitzer har diagnostiserats med obotlig cancer. Han bestämmer sig för att lämna Tyskland och resa till Mexiko, landet där hans farföräldrar levde som flyktingar ett halvsekel tidigare. Kvar blir hans senile fader Kurt, historikern som en gång i tiden var en hängiven anhängare av de socialistiska idéerna, innan tio år i Stalins Gulag fick honom att tvivla.
Genom tre generationer får läsaren under 50 år följa familjen Umnitzers liv, i en storslagen krönika fylld av humor och allvar, kärlek och hat, glädje och sorg.

 

Röster om boken:

"Den bästa roman som skrivits om DDR:s fyrtioåriga historia, om stalinistiska utrensningar och vardagsbestyr på den östra sidan av muren, är i mina ögon 'Den tid då ljuset avtar' av Eugen Ruge. Det är en familjekrönika, ett grandiost panorama över en förlorad värld som i detaljrikedom och psykologisk finess tävlar med 'Huset Buddenbrook'."
Jens Christian Brandt, DN

"Jag kan inte minnas när en bok tog mig så i besittning senast. Jag missade veckans alla tv-serier, jag brände vid söndagssteken, helt asocialt uppslukad. Ruges roman är enastående. Den har den ovanliga kvaliteten att vara både en bladvändare och god litteratur: det är inte i huvudsak intrigen som driver läsningen framåt utan språket, de skiftande perspektiven, gestaltningen av berättelsen och människorna som befolkar den."
Oline Stig, Sydsvenskan

"En oerhört fint berättad historia och den är mästerligt översatt av Aimée Delblanc, som är en av våra allra bästa översättare En fantastisk berättelse."
Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Ett av detta decenniums förmodligen största romanbyggen."
Tidningen Kulturen

"En storartad episk familjeroman."
Svenska Dagbladet

"En stor roman."
Le Figaro

"Ett pulserande, gripande och levande verk Ruges roman har raserat muren mellan den episka ryska litteraturen och den stora amerikanska romanen."
New York Times

"Redan hyllad som en kalla kriget-klassiker."
The Independent

"Från början till slut får Ruge läsaren att vända blad En episk berättelse som skänker både läsglädje och kunskap. Det är inte ofta man upplever litteratur av den här kvaliteten."
Sunday Telegraph

"Ett kraftfullt berättande som även ger en upplysande bild av vår moderna historia."
The Guardian

"Som läsare är det bara att kapitulera för styrkan och lyskraften i Ruges berättande och följa med."
Göteborgs-Posten

"Inte ofta jag sträckläser, men denna gång oundvikligt ... Jag har läst många inifrånskildringar av DDR. Men ta mig tusan, om inte denna klår alla ... Det är storslaget, gripande och berörande."
Lasse Ekstrand

"En beundransvärd och skickligt genomförd episk familjeroman."
Smålandsposten

Eugen Ruge föddes 24 juni 1954 i Sosva, Sverdlovsk oblast, Sovjetunionen. Hans far, som var historiker från Östtyskland, hade blivit deporterad till Sibirien men då Eugen var två år flyttade familjen tillbaka till Östberlin. Han studerade matematik vid Humboldt-universitetet och arbetade under några år som forskningsassistent vid DDR:s vetenskapsakademi. 1986 inledde han sin karriär som författare med att skriva manus till dokumentärfilmer och 1988 flyttade han till Västberlin. Romandebuten kom 2011 med In Zeiten des abnehmenden Lichts (Den tid då ljuset avtar), som vann både Deutscher Buchpreis och Alfred Döblin-priset
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den tid då ljuset avtar : roman om en familj
 2. +
 3. Dörren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dörren av Magda Szabó (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den tid då ljuset avtar : roman om en familj. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Weisensee i romanform
  Marianne Christina Rader, 14 augusti 2018

  En del av vår nutidshistoria som vi i Sverige vet väldigt lite om. Fantastiskt språk, levande människor men en krävande disposition som gör att man genast måste läsa om den för att få alla bitarna på plats. Rekommenderas varmt!

 2. Svårgreppad
  Lars Fahlbeck, 23 september 2016

  Det är svårt att få grepp om de olika generationerna. Jag saknar en
  kronologisk släktuppställning.

  Men jag är inte klar än med boken, kanske växer jag in i den.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Eugen Ruge