Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Absint
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2017-01-05
Upplaga
1
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Per Holmer
Originaltitel
En de akker is de wereld
Medarbetare
Feldt, Erika (form)
Dimensioner
204 x 140 x 18 mm
Vikt
402 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155214
Åkern är världen (häftad)

Åkern är världen

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2017-01-05
225
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Aart och Lies är ett ungt judiskt par som flyr från Nederländerna i början av andra världskriget för att slå sig ned i ett nordafrikanskt land, med förhoppningar om vidare färd till Amerika. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på under resan: Rainer, Maria, Luba, Pierre och Berthe är även de av judiskt ursprung medan den sjätte, Hans, har tvingats lämna Tyskland på grund av faderns engagemang i motståndsrörelsen. De bosätter sig i en gammal husvagn och försöker så gott det går att leva på vad åkerjorden ger. Men tillvaron blir inte som de tänkt sig och de får utstå en rad prövningar. Pierre gör sig illa och måste amputera benet, Luba tvingas bli hushållerska och kanske även älskarinna åt en holländsk man, Maria blir motvilligt bortadopterad och Aart hamnar i fängelse. Samtidigt blir skördarna allt magrare och kampen för överlevnad alltmer desperat.

 

Röster om boken:

"Det är en lysande berättelse som jag för några veckor sen inte ens visste fanns. Nu bär jag den inom mig."
Göteborgsposten

"Åkern är världen är ett starkt realistiskt vittnesmål från en svunnen tid, med hög relevans för vår egen Dola de Jongs tidigare förbisedda roman är en stark upplevelse att läsa nu när världen återigen befinner sig i sådant utsatt läge. Det är en genuint realistisk roman, med ett språk och en tematik som kan föra tanken till John Steinbecks samtida romaner. Det är en ytterst välkommen bekantskap."
Jönköpings-Posten

"Åkern är världen är en roman som bildligt talat knockar mig ... Allt berättas på en återhållen och ändå djupt emotionell - och så vacker! - prosa. de Jong känns omutligt ärlig i sitt berättande, väjer inte för det fula och svåra som flyktinglivets skriande utsatthet blottar hos hennes gestalter. Så hade hon också egna erfarenheter av livet som flykting i Nordafrika.Och parallellerna till dagens flyktingsituation i världen? Ja, här är det nästan som om tiden stått stilla."
Norrköpings Tidningar

"En bok som etsar sig fast i ditt minne. Lugn och stillsam, inte det minsta hög travande, är den på sitt lågmälda sätt en förfärlig anklagelse mot kriget."
New York Times

"En oförglömlig och känslo stark berättelse, skriven på en vacker prosa."
Saturday Review of Books

"Av alla böcker om andra världskriget finns det ingen som med sådan skrämmande klarhet avslöjar demoraliseringens innersta väsen. Skriven med en realism som för tankarna till Flaubert."
Associated Press

"En utomordentligt tankeväckande roman, fylld av berättarglöd och nerv."
BTJ -häfte nr. 7/2017

"En vacker roman om krigets fasor Vad jag fann när jag läste om boken och kunde ge den min fulla koncentration var en vacker och gripande text. Porträtten av Aart och Lies, dessa tafatta drömmare, baserade på verkliga figurer, tar tag i mig, men det är framförallt skildringen av barnen som gör denna bok så gripande och levande Som ni förstår är jag nu tacksam för att få läsa ytterligare en pärla som Nilssons lila modiga förlag givit ut. Om du inte har koll på deras utgivning så se till att få det. Det finns många intressanta böcker i deras utgivning som jag ser fram emot att läsa. "
Bloggen En trave böcker.

"En sjuttio år gammal roman som är hyperaktuell Sällan har jag läst en så gripande roman om flykt och utsatthet."
Bloggen och dagarna går

Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Åkern är världen
 2. +
 3. Oppermanns

De som köpt den här boken har ofta också köpt Oppermanns av Lion Feuchtwanger (häftad).

Köp båda 2 för 484 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Dola De Jong

 • Trädet och vinrankan

  Dola De Jong

  Nederländerna i slutet av 1930-talet. Bea är en blyg, eftertänksam och försiktig ung kvinna som arbetar som sekreterare. En dag möter hon Erica som är hennes diametrala motsats: en ung, orädd journalist som ofta ger sig in i passionerade och storm...

 • Tree And The Vine

  Dola De Jong

  Elena Ferrante meets Patricia Highsmith's The Price of Salt , in a new translation of the 1955 classic about repressed queer desire, set against the rising threat of WWII.