En resa runt min hjässa (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Absint (del 12)
Antal sidor
283
Utgivningsdatum
2018-09-17
Upplaga
1
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Ellen Berg
Originaltitel
Utazás a koponyám köröl
Medarbetare
Björkqvist, Anette (form)
Dimensioner
206 x 140 x 24 mm
Vikt
367 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155382
En resa runt min hjässa (häftad)

En resa runt min hjässa

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2018-09-17
229

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
En dag i mitten av 1930-talet sitter den berömde ungerske författaren Frigyes Karinthy på ett kafé i Budapest och funderar över sitt skrivande; ska hans nästa verk bli den där biografin han länge planerat, eller kanske ett nytt skådespel? Plötsligt uppfattar han ett kraftigt ljud, som om en spårvagn kör förbi i full fart. Men inga spårvagnar finns i närheten och Karinthy inser snart att det är en hörselvilla. Efter ett antal undersökningar visar det sig att han drabbats av en svår hjärntumör och ett år senare reser han till Sverige för att bli opererad av den tidens främsta hjärnkirurg, Herbert Olivecrona. Under den här perioden gör Karinthy noggranna anteckningar, både om sina egna känslor och upplevelser av sjukdomen och om släktingars, vänners och läkares reaktioner.

En resa runt min hjässa är inte bara ett unikt vittnesmål om hur det är att drabbas av en allvarlig sjukdom, utan även ett starkt litterärt verk, kryddat med en hel del humor. Med ett efterord av professor Martin Ingvar.

 

Röster om boken:

"Han är rolig, elegant och spirituell. Även mot slutet när texten mörknar. Paradoxalt nog läser jag ofta denna sjukdomshistoria med ett leende på läpparna. Med Karinthy får vi förmånen att göra en mycket läsvärd resa i det inre, men inte i en metaforisk mening, utan hur det upplevs när hela ens värld faktiskt förändras."
En trave böcker

"Karinthy besitter Voltaires bitande satir, Shaws utmanande kluvenhet och Maeterlincks poetiska kreativitet. Han är ett litterärt universalgeni."
Los Angeles Times

"Denna ovanliga och ytterst intressanta bok är både en utmärkt, fantasifull beskrivning av en svår sjukdom och en mycket avslöjande självbiografi." The Spectator

"Ett fängslande dokument om människans natur och ett stycke äkta litteratur, inte utan humor."
The New York Times

"Karinthys bok är i mitt tycke ett mästerverk. De senaste tjugo åren har vi översvämmats av medicinska skildringar, både memoarer och biografier. Trots att teknologin har gått framåt förblir den mänskliga upplevelsen densamma och En resa runt min hjässa den första självbiografiska berättelsen om en färd in i hjärnan är fortfarande en av de bästa."
Oliver Sacks, författare och professor i neurologi
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En resa runt min hjässa
 2. +
 3. I tvåtusen år

De som köpt den här boken har ofta också köpt I tvåtusen år av Mihail Sebastian (häftad).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En resa runt min hjässa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Härlig beskrivning av tragiskt öde
  -, 17 december 2021

  Att kunna beskriva sitt eget tragiska öde med så mycket distans, humor och ironi är för mig riktigt talang! Läs den gärna och tänk på hur bra livet kan vara.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Frigyes Karinthy

 • A Journey Round My Skull

  Frigyes Karinthy

  "Karinthy's book is, to my mind, a masterpiece. We are inundated now with medical memoirs, both biographical and autobiographical-the entire genre has exploded in the last twenty years. Yet even though the technology may have changed, the hum...

 • Qui m'a interpelle ?

  Frigyes Karinthy

  Ce livre runit les textes visionnaires et humanistes de l'auteur : selon lui, sur le modle des encyclopdistes, c'est la libert individuelle et la force de l'esprit qui permettront l'humanit de s'panouir dans l'art et par le progrs des sciences, ma...