Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Absint (del 7)
Antal sidor
468
Utgivningsdatum
2018-04-04
Upplaga
1
Förlag
Nilsson Förlag
Översättare
Karl Fägersten
Originaltitel
Die Geschwister Oppermann
Medarbetare
Björkqvist, Anette (red.) / Björkqvist, Anette (form)
Dimensioner
179 x 109 x 28 mm
Vikt
258 g
SAB
Hce
ISBN
9789188155450
Oppermanns (pocket)

Oppermanns

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-04-04
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor


Den judiska familjen Oppermann har levt i Berlin i fem generationer. Deras framgångsrika möbelföretag, Oppermans möbler, grundades en gång i tiden av Immanuel Oppermann, känd för att ge god kvalitet till rimliga priser. Nu består familjen av syskonen Gustav, Martin, Edgar och Klara. Gustav är författare och skriver för tillfället på en biografi över den tyske dramatikern och filosofen Gotthold Lessing. Martin är en framgångsrik affärsman och chef över familjeföretaget. Edgar är läkare och har nyligen uppfunnit en revolutionerande operationsmetod som är på väg att göra honom världskänd. Den enda systern, Klara, är gift med en polsk/amerikansk affärsman vars internationella affärer är av stor betydelse för landet. Men i Tyskland i början av 1930-talet blir brunskjortorna och hakkorsflaggorna en allt vanligare syn, och snart måste medlemmarna i familjen Opperman konfronteras med svek, förräderi och en annalkande tragedi.

Oppermanns är en av de främsta skildringarna av när nazisterna kom till makten. En efterlängtad klassiker i nyutgåva, med förord av journalisten Per Svensson.

Röster om boken:

"Oppermanns gavs ut av Nilsson förlag redan tidigt förra året och boken har nyligen kommit i pocketformat. Mottagandet av boken har varit genomgående varmt och dess aktualitet har unisont understrukits. Den från München bördige Lion Feuchtwangers bok om familjen Oppermann skrevs 1933 och översattes samma år till svenska. Att den nu ges ut i ny skrud är tacknämligt Lion Feuchtwanger var klarseende och det gör boken fascinerande. Den ger en nykter bild av situationen och vad utvecklingen i förlängningen skulle leda till."
dagensbok.se

En påminnelse om att världen tidigt visste en del om vad som försiggick i Tyskland. Men inte ville veta Lärdomen i Oppermanns är att allt på ett ögonblick kan bli mycket värre. Den civiliserade normaliteten är ett tunt skal som lätt krackelerar och faller sönder , med Per Svenssons ord. Men också att det inte bara är svårt i stunden att uppfatta vad som sker och från det dra slutsatser om vad som väntar.
Heidi Avellan, Sydsvenskan

"Oppermanns är berättelsen om en välbärgad judisk familj, den utspelas från nyår 1933 fram till sommaren samma år [ ] Att romanen är skriven utan facit, snarare som en klarsynt betraktelse av sin egen samtid, gör att den är lika läsvärd och spännande i alla tider. Vissa delar i den är onekligen även en berättelse om vår egen samtid den ger betydligt skarpare varningstecken än de stridsskrifter som sprids i dag."
Hallandsposten

"Detta är inget mindre än en roman för vår tid."
Kaj Schueler, SvD

"Språk, stil och begrepp ger nycklar till förståelsen av hur nazismen kunde växa fram nu och då ... Oppermanns egen stil är mycket ledig och modern, närmast tv-serielik i sin kollektiva berättelse med den judiska släkten Oppermann i centrum och denna nyutgåva känns allt annat än förlegad."
Maria Edström, Expressen

"Alla Feuchtwangers böcker är alltjämt läsvärda, och Oppermanns är hans viktigaste bok."
Stefan Jonsson, DN

"'En roman som talar rakt in i vår tid, en aktuell skildring av hur lögner och hat kan förvrida ett samhälle på bara några månader."
Sydsvenskan

"Inget enskilt verk har på ett mer övertygande och insiktsfullt sätt beskrivit den obevekliga upplösningen av tysk humanism."
New York Times

"Oppermanns är en varningsklocka som ringer mycket starkt i det läge som Sverige just nu befinner sig i. Romanen känns skrämmande modern och aktuell."
Tidningen Kulturen

"En rapport direkt från det tyska 30-talet. Någonting jag verkligen rekommenderar som sommarläsning!"
Gunnar Bolin, Kulturnytt

"Det är en bok som jag hop
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Oppermanns
 2. +
 3. Framgång

De som köpt den här boken har ofta också köpt Framgång av Lion Feuchtwanger (häftad).

Köp båda 2 för 339 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Oppermanns. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En enastående skildring av en judisk familjs öde
  Ingela Magner, 1 februari 2024

  Hur tänkte den judiska befolkningen när Hitler tog makten? Vilka bestämde sig för att fly medan tid tillät och vilka stannade kvar? Boken handlar om familjen Oppermanns och deras beslut under en tid när världen förändrades oerhört snabbt. Författaren blev själv av med sitt tyska medborgarskap och lyckades fly. Hans böcker brändes på bål. Oerhört gripande.

 2. Viktigt ämne
  Chandoz, 5 augusti 2019

  Mycket aktuell bok i dessa tider som manar till eftertanke. Roligt att den ges ut på nytt. Skolbarn skulle läsa den.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lion Feuchtwanger