Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.3 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-09-11
Förlag
Nilsson förlag
Översättare
Maria Ortman, Eva-Teresia Lundberg
ISBN
9789188155672

Dörren E-bok

(1 röst)
E-bok,  Svenska, 2020-09-11
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den gamla kvinnan tog oss båda två i hand, men i övrigt undvek hon kroppskontakt; om jag sträckte ut en hand mot henne motade hon bort den som man viftar undan en fluga. Men Emerentia tog inte anställning hos oss den kvällen, det hade varken varit värdigt eller passande: Emerentia tog värvning.

Berättaren, en välutbildad och framångsrik författare, har till-sammans med sin make bott endast ett par veckor i den nya stora lägen-heten. Då yrkeslivet och de sociala åtagandena upptar större delen av hennes tid bestämmer hon sig för att anställa en hus-hållerska. Valet faller på Emerentia, en outbildad, barsk och ord-karg bondkvinna, men med mycket goda referenser. Trots de stora olikheterna utvecklar sig en speciell vänskap mellan de två kvinnorna och under årens lopp kommer de varandra allt närmare. Emerentia ger alltid av sig själv åt andra och står upp för sina nära och kära, men det finns en hemlighet hon inte delar med någon. Ingen får någonsin beträda hennes hem. Vad som finns där innanför dörren är det ingen som vet.

Dörren är en fängslande berättelse om relationen mellan två kvinnor, skriven av en av Ungerns mest översatta och älskade för-fattare. Boken har belönats med ett flertal litterära priser, bland annat det prestige-fyllda Prix Femina Étranger. 2015 utsågs den av The New York Times som en av årets tio bästa böcker.

»Intelligent, rörande och skrämmande. Den förtjänar att bli en storsäljare.»
- The Telegraph

»Den har förändrat synen på mitt eget liv. Ett fullkomligt uppriktigt och nyansrikt verk.»
- Claire Messud, The New York Times Book Review

»Ingen kortfattad sammanfattning kan ge rättvisa åt denna skarp-sinniga och mång-bottnade roman. Jag bör--jade på den utan några förväntningar. Läste den med stigande intresse och tilltagande beundran. Avslutade den och började genast om från början. Den är ovanlig, originell och ytterst fängslande.»
- The Scotsman

»Dörren är en fantastisk bok med starka kvinnliga karaktärer.»
- The Times
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Magda Szabó