Det röda hotet (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2015-12-30
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188168177
Det röda hotet (e-bok)

Det röda hotet E-bok

De militära och polisiära säkerhetstjänsternas hotbilder i samband med övervakning av svenska medborgare 1945?1960

E-bok (EPUB), Svenska, 2015-12-30

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
I decennierna kring 1950-talet, när framtidstron och optimismen i det svenska folkhemmet var som störst, pågick i bakgrunden ett kallt ideologiskt krig mellan öst och väst. I Sverige fruktade man en militär invasion från Sovjetunionen och sabotage från inhemska kommunistsympatisörer och nazister. I spåren av de påtagliga säkerhetshoten expanderade och befästes övervakningen av svenska medborgare.

I Det röda hotet undersöks de hotbilder som ansågs föreligga åren 1945-1960. Statsvetarna Ann-Marie Ekengren och Henrik Oscarsson har studerat hur centralt placerade tidningsredaktörer, politiker, militärer och poliser uppfattade sin samtid. I studien har författarna analyserat ett omfattande, tidigare hemligstämplat material från säkerhetspolisen och den militära säkerhetstjänstens arkiv.

Anne-Marie Ekengren, fil.dr, och Henrik Oscarsson, fil.dr, är båda verksamma som lärare och forskare vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet. Boken Det röda hotet är del två i serien MUST om Militär underrättelse och säkerhetstjänst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »