Ryssligan : flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919 (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (11.9 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
293
Utgivningsdatum
2016-01-07
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188168184
Ryssligan : flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919 (e-bok)

Ryssligan : flyktingarna från öst och morden i Bollstanäs 1919 E-bok

E-bok,  Svenska, 2016-01-07

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
År 1919 sprängde polisen den så kallade Ryssligan i Stockholm. Ligan hade brutalt mördat påstådda sovjetagenter och sedan vräkt liken i Norrviken vilket förstås förfärade och förbryllade allmänheten. Upphetsade debattinlägg kopplade händelserna till hotet från öst, till den ryska faran.

I Ryssligan berättar Svante Lundberg ingående om detta kriminalfall och dess gåtor: Var offren, dunkla gestalter som rörde sig i den ryska kolonin i Stockholm, verkligen bolsjeviker? Vad fick unga flyktingar att medverka i grova brott i det land där de sökt asyl? Och vem var egentligen ligans kommunisthatande ledare, kosacköversten Hadjetlaché?

Författaren gör också en politisk-historisk analys av föreställningen om den ryska faran och hur den påverkade diskussionerna kring Ryssligan. Många svenskar hade fruktat en massinvandring från öst. Det handlade enligt dem om människor som stod helt främmande för svensk kultur och västerländsk rättsuppfattning. Nu ansågs ligans dåd visa på risken för att östflyktingar skulle föra med sig politisk terror och kriminalitet in i det fredliga Sverige.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Svante Lundberg

  • Den politiska generationen : kontinuitet och förändring 1968-2018

    Sven-Axel Månsson, Svante Lundberg

    I december 1968 rekryterade de unga sociologerna Svante Lundberg och Sven-Axel Månsson några deltagare i en demonstration i Malmö till att intervjuas i en sociologisk undersökning. Det blev början på Sveriges sannolikt längsta forskningsprojekt, s...

  • Flyktingskap : Latinamerikansk exil i Sverige och Västeuropa

    Svante Lundberg

    Denna bok handlar främst om de latinamerikanska flyktingar som kom till Sverige och andra västeuropeiska länder på 70-talet. En stor del av dem var unga och högutbildade och tillhörde en politisk generation som kan jämföras med den som i Europa of...