Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2017-05-09
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
230 x 155 x 30 mm
Vikt
700 g
SAB
Gdca
ISBN
9789188168887

Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2017-05-09
219
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Han spände sin båge och var skicklig på runor, brädspel och språk. Han dödade Fafner och erövrade skatten som denne ruvat på. Så beskrivs Sigurd Fafnesbane en hjälte som hyllas för sitt mod och sin verbala talang.

Det är en myt med rötter i muntligt berättande som med tiden har fått stor spridning genom främst eddorna och isländska sagor, men även genom europeisk hjältediktning. Här belyser historikern Agneta Ney gestalten Sigurd i olika berättartraditioner från folkvandringstid till medeltid. Hon diskuterar hjältemyten och manligt ideal i kontinuitet och förändring.

Författaren lyfter också fram en mängd av de runmonument och andra ikonografiska källor där myten återberättas. På bland annat Överhogdalsbonaderna, norska träsniderier och brittiska stenskulpturer upprepas den fascinerande berättelsen om Sigurd Fafnesbane över tid och rum.

Bland ormar och drakar vänder sig till alla läsare som är intresserade av arkeologi, vikingatida och medeltida historia, nordiska språk och litteraturhistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bland ormar och drakar : hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane
  2. +
  3. Valkyria : vikingatidens kvinnor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Valkyria : vikingatidens kvinnor av Johanna Katrin Fridriksdottir (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »