Fjärilen från Rovaniemi (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
210
Utgivningsdatum
2019-10-01
Upplaga
1
Förlag
Kikkuli Förlag
Medarbetare
Roca Ahlgren, Malin (red.) / Oskfred, Linda (form) / Lärk Ståhlberg, Anna (form)
Illustratör/Fotograf
Karin Henriksson
Dimensioner
210 x 150 x 23 mm
Vikt
409 g
SAB
Lz Ihanus, Mika
ISBN
9789188195678

Fjärilen från Rovaniemi

Häftad,  Svenska, 2019-10-01
170
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Fjärilen från Rovaniemi" är en biografi skriven av debutanten Mika Ihanus som lever med en cp-skada. Med ett poetiskt språk låter han huvudpersonen Petri Mattila gestaltas i scener och minnen från hans barndom till vuxen ålder.

När jag föddes blev världen isblå, och ett annat barn dog. Det var drömmarna som mamma och pappa aldrig fick. När jag föddes skrev tiden ett nytt datum i almanackan. Ett datum som aldrig någonsin funnits. Och vägarna bytte riktning. Men jag är långtifrån ensam. Jag har valt att sätta ord på mina minnen. "Jag k...an pr...ata men det går långsamt ... Jag behöver bara tid ... på mig", säger Petri som blir varm av kroppens spända muskler. "Där ser ni hur svårt det är att förstå." "Förstår du vad han säger du som är hans pappa?", frågar mannen och håller en penna mellan fingrarna och lutar sig bak. "Om jag säger såhär ... han är ju handikappad som man säger", säger pappan som sjunker ihop med kroppen. "Ja, men", säger mannen och fortsätter. "Du talar väl med din son?" Pappan hostar och får röda kinder. "Min fru vet bättre. Fråga henne."

Ihanus smått kärva språk låter Petri förmedla sina känslor och kommentera den omgivande vuxenvärlden. Samtidigt finns det hos författaren en övertygande poetisk ton som visar något av Petris inre liv. Det är onekligen en annorlunda bok som lika mycket förmedlar utsatthet som överlevnadskraft.
Publiceras i BTJ-häftet nr 24, 2019. Lektör Ingvar Engvén
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fjärilen från Rovaniemi
  2. +
  3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 399 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »