Pärlor paljetter & politik : ett dynamiskt 1920-tal (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
63
Utgivningsdatum
2017-12-01
Upplaga
1
Förlag
Östergötlands museum
Medarbetare
Domini, Emelie (form) / Karlsson, Jonas (foto)
Dimensioner
297 x 215 x 6 mm
Vikt
297 g
SAB
Ihk
ISBN
9789188217042

Pärlor paljetter & politik : ett dynamiskt 1920-tal

Häftad,  Svenska, 2017-12-01
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta magasin - är kopplat till utställningen "Pärlor, paljetter och politik - ett dynamiskt 1920-tal", som visades under hela 2017 på Östergötlands museum.
Utställningen ville ge en bild av 1920-talets modeströmningar och visade hur modet påverkades av mellankrigstidens samhälle med bland annat rörelsen för kvinnlig rösträtt. Utställningen byggde på tradition och förnyelse med utgångspunkt i Birgittaskolornas modeateljéer i Stockholm och Göteborg, som startades av Emy Fick och Elisabeth Glantzberg.
Magasinet tar också upp andra intressanta aspekter av det dynamiska decennium som kallas "det glada 20-talet", en tid präglad av ekonomisk tillväxt, social, konstnärlig och kulturell förändring, stora framgångar inom medicin och teknik samt förbättringar av kommunikationerna. Det är också en tid präglad av kvinnans frigörelse.
Artiklar om modedesign, konst och konsthantverk blandas med artiklar om jazzens och radions genomslag, de stora utställningarna, utgrävningar i Egypten, kvinnorättsrörelsen, den första kvinnliga flygaren samt några nedslag i tidens dekadens. Geografiskt belyses både det nationella och det regionala, från Paris till Skänninge.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pärlor paljetter & politik : ett dynamiskt 1920-tal
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnel Mörkfors

 • Hemmet, trakten, världen : arkeologi i Östergötland

  Ann-Charlott Feldt, Gunnel Mörkfors

  Boken ger i 14 artiklar en skildring av arkeologi i Östergötland. Här blandas uppsatser om järnframställningen i Järnstad med texter om jägarstenålderns hyddor. Bondelivet under äldre järnålder skildras med bland annat exempel från stensträngsland...

 • Kulten, Makten, Människan : arkeologi i Östergötland

  Gunnel Mörkfors, Anita Löfgren Ek, Ann-Charlott Feldt, Marie Ohlsén

  Ta del av den medeltida stadsdelen Sanden, vars innevånare avhystes då Vadstena slott skulle byggas. Byggnadsresterna blev kvar under slottsvallen och ger oss information om hur bebyggelsen såg ut. En ursprunglig gatstump finns kvar i originalläge...