Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2018-04-11
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Ulla Bruncrona
Originaltitel
Meursault, contre-enquête
Medarbetare
Schulman, Moa (form)
Dimensioner
178 x 110 x 12 mm
Vikt
105 g
SAB
Hce
ISBN
9789188253491

Fallet Meursault

(7 röster)  |   Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-04-11
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Jag ska summera innan jag berättar historien i detalj. En man som kan skriva dödar en dag en namnlös arab -- lite som om han hängt av honom på en krok innan han klev ut på scenen. Sedan förklarar han att skulden till hans handling står att söka hos en Gud som inte finns, i något han just förstått i solen och i saltet från havet som tvingat honom att kisa."

Meursault, den likgiltige mördaren i Albert Camus roman Främlingen, har fascinerat och förundrat läsare ända sedan den där soliga dagen 1942. Men få har ägnat offret någon tanke, han som bara omnämns som "araben". Det gör Haroun rasande. Det var hans bror som mördades, och han hade ett namn: Moussa. Kväll ut och kväll in sitter Haroun på en bar i Oran och lägger ut texten om sitt liv -- ett liv som slogs i spillror den där dagen. Han berättar om sin sorg, sin ensamhet och om chocken när en kvinna en dag knackade på och underrättade honom om de meningslösa omständigheterna kring Moussas död. För Haroun blir mördaren och den kände författaren till en och samma. Fallet Meursault är skriven i dialog med en av 1900-talets mest inflytelserika romaner, men står stark på egna ben. Det är en ovanlig och tankeväckande roman fylld av insikter och ironier, där gränserna mellan litteratur, historia och verklighet lösts upp. Kamel Daoud är en skoningslös kritiker, såväl mot den franska kolonialismen som mot det land Algeriet blivit efter självständigheten.

KAMEL DAOUD (f. 1970) är författare, journalist och debattör, verksam i Oran i Algeriet. Trots att det inte är hans modersmål skriver han på franska, ett språk han sagt att han förhåller sig till "som en älskare, inte som en före detta koloniserad". Fallet Meursault gavs ut i Algeriet 2013. När den året därpå kom ut i Frankrike uppmärksammades den stort och belönades med flertalet priser, bland annat Goncourtpriset för bästa debutroman.

Översättningen är gjord av ULLA BRUNCRONA, som tidigare översatt bland andra J.M.G. Le Clézio och Milan Kundera.

"En omedelbar klassiker."
The Guardian

"En häpnadsväckande debutroman."
The New York Times

"En fantastisk bok."Le Figaro Littéraire

"Helt enkelt lysande!"Le Monde des Livres

"Det vittnar om Daouds subtila, djupgående talang att hans roman fungerar både som ett litterärt svar på Camus och som en starkt originell historia i sin egen rätt."
The Financial Times
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fallet Meursault
 2. +
 3. Främlingen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Främlingen av Albert Camus (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Fallet Meursault. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Omvänt perspektiv
  Barbro, Halmstad, 4 april 2020

  Ett intressant "svar" på Albert Camus' Främlingen.
  Bra berättargrepp, huvudpersonen riktar sig till ett du i form av en litteraturforskare. De träffas i en bar. Läsaren får veta en hel del om livet i Algeriet på 1940-talet såväl som senare.

 2. Läs parallellt med "Främlingen" av Camus!

  Den jobbiga "Främlingen" av Camus fick en helt annan dimension genom denna bok med ett arabiskt perspektiv på mördaren och den mördade. På Algeriet och Frankrike under och efter ockupationen av Algeriet.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kamel Daoud