Frankenstein i Bagdad (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
349
Utgivningsdatum
2019-11-14
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Jonathan Morén
Originaltitel
Frankenstein fi Baghdad
Medarbetare
Möllersten, Lukas (form)
Dimensioner
206 x 143 x 29 mm
Vikt
580 g
SAB
Hce
ISBN
9789188253750

Frankenstein i Bagdad

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2019-11-14
247
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Irak, 2005.
Skrothandlaren Hadi har sytt ihop ett lik av lösa kroppsdelar han samlat ihop längs de krigshärjade gatorna i det ockuperade Bagdad. Hans plan är att unna dessa oidentifierade människor en begravning de annars inte skulle få.

Men en dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som tar över gatorna om natten. Det verkar vara ute efter hämnd.

Ahmed Saadawis internationellt uppmärksammade roman Frankenstein i Bagdad är lika mycket rysare som den är en djupt realistisk och humoristisk skildring av en vardag som på många sätt ter sig mer overklig än romanens övernaturliga inslag. Författaren själv betraktar den som sitt manifest mot krig.

Ahmed Saadawi är irakisk författare och dokumentärfilmare, född 1973 och bosatt i Bagdad. I hemlandet är han en känd kulturpersonlighet, och med Frankenstein i Bagdad blev han den första irakiern att vinna det prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction. Romanen skördar nu framgångar världen över och är också på väg att filmatiseras.

Jonathan Morén är översättare från arabiska. Han har tidigare bland annat översatt Salim Barakat och Hassan Blasim.

VINNARE AV INTERNATIONAL PRIZE FOR ARABIC FICTION
NOMINERAD TILL MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE
EN AV 2018 ÅRS BÄSTA BÖCKER ENLIGT GUARDIAN

"På de 200 år som gått sedan Mary Shelley skrev Frankensteinhar hennes monster dykt upp i otaliga varianter men få av dem har varit så galna eller haft en sådan politisk udd som monstret i Ahmed Saadawis Frankenstein i Bagdad."
New York Times

"Saadawis märkliga, våldsamma och syrligt roliga bok lånar kraftigt från science fiction-kanon, men betalar tillbaka sin skuld med ränta: det är en anmärkningsvärd prestation, och en som tyvärr knappast kommer att förlora sin aktualitet."
Guardian

"Saadawi målar upp en verklighet Bagdad 2005 som är så skräckinjagande i sina detaljer att det knappt ens chockerar när romanen börjar dra åt det övernaturliga."
The New Yorker

*

En längre redogörelse för handlingen (spoilervarning):
Romanen är ett slags satir om skrothandlaren Hadi al-Attag, som förlorar sin kompanjon i ett bombattentat. Han vill ge vännen en värdig begravning, men liket är inte intakt, så han börjar samla ihop likdelar från andra bomboffer för att sy ihop en fullständig kropp. Samtidigt omkommer hotellvakten Habib i ett annat attentat, och hans själ börjar irra runt på jakt efter sin egen sönderslitna kropp. När han inte lyckas hitta den kryper han helt enkelt in i den varelse som kallas Vaheteren som Hadi sytt ihop, och på så vis får det irakiska Frankensteins monster sin själ. Monstret, som flyttar in hos en gammal vimsig gumma i kvarteret, ger sig sedan ut på hämndaktion mot alla som dödat någon av personerna som bidragit med organ till kroppen, men för varje gång hämnden verkställs trillar kroppsdelen som tillhört den personen av, och nya offer måste skördas för att ersätta dem. Till slut tryter tillgången på gärningsmän, och Vaheteren börjar skörda oskyldiga offer.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Frankenstein i Bagdad
  2. +
  3. Fångarna från Sinjar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fångarna från Sinjar av Salim Barakat (inbunden).

Köp båda 2 för 510 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ahmed Saadawi