Frankenstein i Bagdad (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
407
Utgivningsdatum
2019-11-07
Förlag
Bokförlaget Tranan
ISBN
9789188253767

Frankenstein i Bagdad E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2019-11-07

Styckköp

129

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Irak, 2005.
Skrothandlaren Hadi har sytt ihop ett lik av lösa kroppsdelar han samlat ihop längs de krigshärjade gatorna i det ockuperade Bagdad. Hans plan är att unna dessa oidentifierade människor en begravning de annars inte skulle få.

Men en dag försvinner liket, och en våg av kusliga mord börjar sprida sig över staden. Människor berättar om ett fruktansvärt monster som tar över gatorna om natten. Det verkar vara ute efter hämnd.

Ahmed Saadawis internationellt uppmärksammade roman Frankenstein i Bagdad är lika mycket rysare som den är en djupt realistisk ? och humoristisk ? skildring av en vardag som på många sätt ter sig mer overklig än romanens övernaturliga inslag. Författaren själv betraktar den som sitt manifest mot krig.

Ahmed Saadawi är irakisk författare och dokumentärfilmare, född 1973 och bosatt i Bagdad. I hemlandet är han en känd kulturpersonlighet, och med Frankenstein i Bagdad blev han den första irakiern att vinna det prestigefyllda International Prize for Arabic Fiction. Romanen skördar nu framgångar världen över och är också på väg att filmatiseras.

Jonathan Morén är översättare från arabiska. Han har tidigare bland annat översatt Salim Barakat och Hassan Blasim.

VINNARE AV INTERNATIONAL PRIZE FOR ARABIC FICTION
NOMINERAD TILL MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE
EN AV 2018 ÅRS BÄSTA BÖCKER ENLIGT GUARDIAN

"På de 200 år som gått sedan Mary Shelley skrev Frankensteinhar hennes monster dykt upp i otaliga varianter ? men få av dem har varit så galna eller haft en sådan politisk udd som monstret i Ahmed Saadawis Frankenstein i Bagdad."
New York Times

"Saadawis märkliga, våldsamma och syrligt roliga bok lånar kraftigt från science fiction-kanon, men betalar tillbaka sin skuld med ränta: det är en anmärkningsvärd prestation, och en som ? tyvärr ? knappast kommer att förlora sin aktualitet."
Guardian

?"Saadawi målar upp en verklighet ? Bagdad 2005 ? som är så skräckinjagande i sina detaljer ? att det knappt ens chockerar när romanen börjar dra åt det övernaturliga."
The New Yorker
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Frankenstein i Bagdad. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Rörig Frankenstein
    Gabriella M, 21 januari 2020

    En bra bokidé som förtjänar ett bättre öde. Berättaren växlar fokus så många gånger att man hela tiden frågar sig: vem handlar det om nu då? Och när? Det slarvas nämligen med tempus också. Boken har många språkliga problem; det är svårt att veta om det beror på författaren eller på översättningen.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ahmed Saadawi