Den jag var (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2016-05-17
Upplaga
1
Utmärkelser
Astrid Lindgren-priset
Förlag
Lilla Piratförlaget
Översättare
Helena Ridelberg
Originaltitel
What I Was
Dimensioner
184 x 127 x 14 mm
Vikt
177 g
SAB
uHce
ISBN
9789188279279

Den jag var

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-05-17
138
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Meg Rosoff, 2016 års ALMA-pristagare!
"Meg Rosoff har en osentimental men intensivt nära kontakt med den pubertala människan som följer med långt upp i åldrarna."
Kvällsposten

En disig morgon på 1960-talet, en strand någonstans utmed den engelska östkusten. En disciplinerad grupp internatskoleelever kommer springande på led. Det unga berättarjaget får nog och sätter sig ner, intill ett fallfärdigt skjul. Högt där ovanifrån hörs fåglars hesa skrin. Så skingras plötsligt hans tankar av en främmande röst: Vad gör du här?
Mötet förändrar allt.

Regel nummer tre: allting styrs inte av lagar och regler.
Vi befinner oss i 60-talets England. Hilary har redan hunnit bli utkastad från två internatskolor och nu gör hans far ett sista försök på S:t Oswald, en skola som har specialiserat sig på "hopplösa fall". Under en gymnastiklektionerna träffar Hilary Finn och de båda pojkarna har en stark dragningskraft på varandra, trots att de är varandras motsatser.

Mot en fond av brittiskt 1960-tal, stränga skolregler, underförstådda hierarkier och kall gröt tecknar Rosoff ett känsligt porträtt av två ungdomars vacklande försök att förhålla sig till rådande normer.

Mötet med Finn, som likt en tystlåten och gåtfull Robinson Crusoe står utanför samhället, skakar om berättarjagets uppfattning om sin identitet. Hans hårt bultande längtan efter vänskap och frihet tillåts slå ut i full blom. Men så bryts förtrollningen, balansen rubbas och katastrofen är ett faktum.

Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder. Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).

Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap.
ALMA-juryns motivering
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den jag var
  2. +
  3. Skärvor av minnen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson (pocket).

Köp båda 2 för 203 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den jag var. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd bok
    Josef Rydén, 14 juni 2016

    Jag har den på nattduksbordet och läser ett par kapitel varje kväll. Den ät välskriven och intressant. Man engarerar sig för de båda pojkarna

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Meg Rosoff