Wallneriana : tretton samtal med Bo Wallner (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska Akadmiens skriftserie (del 102)
Antal sidor
124
Utgivningsdatum
2005-08-01
Förlag
Bo Ejeby Förlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
194 x 180 x 16 mm
Vikt
340 g
SAB
Lz Wallner, Bo
ISBN
9789188316424
Wallneriana : tretton samtal med Bo Wallner (inbunden)

Wallneriana : tretton samtal med Bo Wallner

Inbunden,  Svenska, 2005-08-01
146
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Wallneriana : tretton samtal med Bo Wallner Kan levereras innan julafton
Bo Wallner (1923-2004) hör som pedagog, skribent, folkbildare och ideolog till den senare hälften av 1900-talets centrala gestalter i svenskt musikliv. Som pedagog undervisade han drygt 40 årskullar i musikens historia och formlära i en roll där han redan från början bytte ut föreläsarens mot animatörens och tankeväckarens. Genom sina mångåriga kontakter med tonsättare i olika generationer fick han djupa inblickar i det samtida musikskapandet och stod som ideolog nära den lika uppskattade som omdebatterade Måndagsgruppen. Sin omfattande och mångskiktade författarbana krönte han med en omfångsrik och djuplodande biografi över Wilhelm Stenhammar.
Om denna betydande livsgärning samtalar här Bo Wallner med förutvarande producenten vid Sveriges Radio P2 Jan Lennart Höglund. De tretton samtalen sändes ursprungligen som en radioserie vårvintern 1997.
Bo Wallner var uppvuxen i ett lärarhem men bestämde sig tidigt för att undvika detta "kall"; ändå kom han att under yrkeslivet finna sin kanske största glädje i samvaron med unga studenter under en mångårig lärargärning på Musikhögskolan i Stockholm. Han drogs tidigt till den samtida litteraturen och det moderna måleriet och lyssnade - inte utan att känna motstånd - till den nya musiken. Han var som person närmast blyg och anspråkslös, men blev periodvis lika omstridd och uppskattad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Wallneriana : tretton samtal med Bo Wallner
  2. +
  3. Psalmernas värld : tre studier i 1695 års psalmbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Psalmernas värld : tre studier i 1695 års psalmbok av Håkan Möller (häftad).

Köp båda 2 för 401 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jan Lennart Höglund

  • Ericskrönikan : tio samtal med Eric Ericson

    Jan Lennart Höglund

    Eric Ericson har hunnit bli legendarisk redan under sin livstid. Med de körer han sedan början av 50-talet regelbundet lett, Kammarkören (senare kallad Eric Ericsons kammarkör), Radiokören och Orphei Drängar, har han skapat ett "körsound&quot...

Övrig information

Han var uppvuxen i ett lärarhem men bestämde sig tidigt för att undvika detta "kall"; ändå kom han att under yrkeslivet finna sin kanske största glädje i samvaron med unga studenter under en mångårig lärargärning på Musikhögskolan i Stockholm. Han drogs tidigt till den samtida litteraturen och det moderna måleriet och lyssnade - inte utan att känna motstånd - till den nya musiken. Han var som person närmast blyg och anspråkslös, men blev periodvis lika omstridd som uppskattad.

Bo Wallner (1923-2004) hör som pedagog, skribent, folkbildare och ideolog till den senare hälften av 1900-talets centrala gestalter i svenskt musikliv.