Verksamhetsberättelser : ur ett skådespelarliv (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2020-05-28
Upplaga
1
Förlag
Bo Ejeby Förlag
Dimensioner
218 x 137 x 20 mm
Vikt
408 g
SAB
Ikz Holmberg, Henric
ISBN
9789188316981

Verksamhetsberättelser : ur ett skådespelarliv

Inbunden,  Svenska, 2020-05-28
240
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad gör dom på teatern när dom repeterar? Kan man lära sig något av en äldre skådespelare? Vad hände när mor besökte filminspelningen? Måste man vara allvarlig när man läser en dikt högt?
Skådespelaren Henric Holmberg har slagit sig ner i pensionärsfåtöljen. Det är dags att bifoga verksamhetsberättelsen. Han funderar. Vem är du? Han har en 50-årig karriär bakom sig. 1960-talets lekfulla avantgardism och den fria Musikteatergruppen Oktobers 70-tal, Unga Klara, Backa teater och tjugo år på Göteborgs Stadsteater. Filmroller, regiuppdrag, lyrikverkstäder.
Boken "En sorts skådespelare" utkom 2000. Nu som då börjar han på en småländsk skolgård, där föräldrarna var lärare. Då var det fadern, presidenten i Mistelås, som stod i centrum. Men det nämndes också att författaren mest liknade sin mor. Nu framstår modern småskoleläraren, historieberättaren, stumfilmspianisten som den starka.
"Verksamhetsberättelser" är självporträtt och reflektion om skådespelarkonsten och om vardagslivet på teatern men också möten med filmstjärnor på inspelningsplatser långt borta från rutinerna. En generös korg med komiska, tragiska och poetiska historier. Och den slutgiltiga berättelsen om vad som hände sedan författaren upptäckt att musikerna spelar fel i en stråkkvartett av Sjostakovitj.
Henric Holmberg är kanske mest känd för allmänheten som trummisen i filmen "Sven Klangs kvintett". Han har i många år lett offentliga lyrikläsningsföreställningar under rubriken Ordverkstan, han har spelat i och regisserat mängder av teateruppsättningar i Stockholm, Södertälje och Göteborg, och han har medverkat i åtskilliga filmer, bl.a. Suzanne Ostens "Bröderna Mozart" och Tomas Alfredsons "Se upp för Jönssonligan" med premiär hösten 2020.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Verksamhetsberättelser : ur ett skådespelarliv
 2. +
 3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 339 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Henric Holmberg

 • Dom spelar fel! : min essä om Sjostakovitj

  Henric Holmberg

  Dom spelar fel! ropade han från fåtöljens djup. Och visst spelades en ton fel i inspelningen av Dmitrij Sjostakovitjs fjärde stråkkvartett op. 83. Bara en halvton fel, men vilket avgörande fel. Det som musikprofessorn kallar för »den lilla sucken«...

 • Dom spelar fel! Min essä om Sjostakovitj

  Henric Holmberg

  "Dom spelar fel!" ropade han från fåtöljens djup. Och visst spelades en ton fel i inspelningen av Dmitrij Sjostakovitjs fjärde stråkkvartett op. 83. Bara en halvton fel, men vilket avgörande fel. Det som musikprofessorn kallar för »den lilla sucke...