Glöm mig (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
254
Utgivningsdatum
2017-05-04
Förlag
Bookmark Förlag
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hc
ISBN
9789188345721

Glöm mig

(184 röster)  |  Läs 16 recensioner
Pocket,  Svenska, 2017-05-04
79
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
VINNARE AV ÅRETS BOK 2017!

I sin mest självutlämnande roman någonsin berättar Alex Schulman om sökandet efter försoning med sin alkoholiserade mamma.

Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Vad var det egentligen som det gick fel mellan dem?

Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.

Glöm mig är en gripande och djupt personlig skildring av en problematisk relation mellan mor och son, om medberoende, längtan och det outtröttliga behovet av försoning.

"Det här är väldigt bra." Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter
"Skickligt beskrivet, Schulman tar oss väldigt nära smärtan." Jenny Morelli, Svenska Dagbladet
"Sorglig och gripande." Åsa Beckman, Expressen
"Hjärtskärande, klarsynt och stark." Ingalill Mosander, Aftonbladet
"Rakt, ärligt och känslosamt från början till slut." Therese Eriksson, UNT
"Glöm inte den här boken!" Jakob Carlander, Corren
"Glöm mig är en oerhört sorglig bok, men också sällsynt gripande." Philip Teir, Hufvudstadsbladet
"Jag har sällan läst en så drabbande skildring av medberoendets vidriga mörker." Maria Zaitzewsky Rundgren, Accent Magasin
"Han kan skriva. Och han kan känna." Anneli Dufva, P1 Kulturnytt
"En väldigt berörande bok." Malou von Sivers, Malou Efter tio
"Kan inte sluta läsa, sitter fast som i ett skruvstäd. Det är så oerhört starkt och självutlämnande. Det här är en berättelse som verkligen går under huden. Det är mycket, mycket bra. Det är starkt och gripande, rakt igenom." Bokspegeln
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Glöm mig
 2. +
 3. Skynda att älska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skynda att älska av Alex Schulman (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 16 recensioner av Glöm mig. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Glöm mig
  Agneta Edberg, 15 september 2021

  En berättelse från barnets och den vuxne sonens perspektiv som visar den utsatthet som missbruk och medberoende innebär. Alex Schulman är en mästare på att vara hudlös och utelämnande.

 2. Sorglig & vacker
  Sara , 31 augusti 2021

  Mycket sorglig och fin berättelse som berör viktiga ämnen. Lättläst. Litterärt skulle vissa delar av texten möjligtvis behövas finslipas en aning, men det är ingenting som förstör läsningen i sin helhet.

 3. självutlämnande och gripande
  Hans Jacobsson, 2 oktober 2020

  Alex skildrar sitt komplicerade förhållande till sin alkoholiserade mamma, en mamma som bitvis ägnar sig åt en utstuderad psykologisk krigföring mot sin familj. Alex får hela tiden tassa omkring på tå och pejla in mammans sinnesstämning i sina försök att bli bekräftad. Jag beundrar Alex som förmår skriva så naket och utlämnande om sina djupaste känslor. Åter en mycket läsvärd bok av honom.

 4. Gripande berättelse
  Andrea Felicia, 10 september 2019

  Man sätter sig in och identifierar sig i den medberoendes plågsamt situation, lojalitet, avsky, skam och kärlek. Tack till Alex Schulman

 5. Ett människoöde
  Cissi, 6 februari 2019

  Så oerhört gripande både ur barnets synvinkel och mammans, det var svårt att hålla igen känslorna. Säkert finns det ett igenkännande för många i den här "hemliga" berättelsen. Denna sorgliga historia kommer att följa med mig länge. Oerhört bra skriven utan att författaren blir ett offer.

 6. Glöm mig.
  Sven-Olovf Falkbring, 31 januari 2019

  Vilka människoöden i en känd familj. Jag som högaktat S S så under alla år jag läst honom. Nu tror jag inte jag kan läsa honom mer, förfärlig. Alex Schulman är en briljant författare/berättare. Svårt att släppa boken.

 7. Ömsint skildring av en mamma i förfall
  Erica, 15 november 2018

  Mitt första - och tyvärr nästan bestående - intryck av Alexander var "den elake krönikören" ...
  ... och jag är lyckligt förundrad över hans vackra prosa, ömsinta blick och självutlämnande perspektiv i både den här boken och "Skynda att älska", om pappa Allan Schulman.
  Kanske var jag på rätt plats i livet när jag hittade böckerna, men de berörde i alla fall mig starkt.

 8. Tragik
  Agnes, 10 juli 2018

  Utlämnande och tragiskt och märkligt. Ett människoöde i en känd familj där man kanske trodde att allt gick enligt den perfekta regelboken, men så är det helt klart inte. Fascinerande.

 9. tragiskt öde
  Christina Åkerström, 14 december 2017

  Den har krupit under skinnet på mig. Jag är alldeles tagen hur två vuxna föräldrar misshandlat sina barn
  så psykiskt. förbannad att inte någon vuxen reagerat. Någon måste ha sett och vetat. Hatten av för dessa POJKAR som överlevt.

 10. Effektsökeri utan djup
  Bo Persson, 11 december 2017

  Jag upplever inte att Schulman når den trovärdighet han utger sig för att ha i denna bok. Djupen känns för mig chimära, framställningen stressad och precisionen i känslosträngarna han trycker på alltför medveten för att kännas uppriktigt personlig och nära. Som om han är sin egen spökskrivare. Ämnesvalet i sig ger ett antal extrapoäng eller känslomässigt försprång, men jag upplever inte att här finns något originellt eller genuint. Snarare känns det för mig som om Schulman tror sig hittat en ... Läs hela recensionen

 11. Bland det vackraste jag läst.
  Alexander, 10 december 2017

  Alex Schulman, en av mina absoluta favoritförfattare. Kanske just för att han i grund och botten inte är en författare? Alex kan på ett gripande sätt fånga läsaren i sina egna känslor. Han beskriver så nyanserat hur han känner/kände, hur han kommer ihåg saker. Alex Schulman har förmågan att vira in läsaren i sin egna värld. Han får mig att stå bredvid honom när han pantar sin mors gamla flaskor. I djupet av texten ser man en sårbarhet, längtan. Samtidigt som han beskriver sin mors demoner på ... Läs hela recensionen

 12. Trots allt en bra beskrivning av en svår uppväxt.
  Paenoia, 29 september 2017

  Det är svårt att skriva distanserat och sakligt om en uppväxt med en missbrukande mor. A S klarar det bra. Han försöker konsekvent ha barnets perspektiv, och lyckas ofta med det. Även om bitterhet och självömkan ibland lyser igenom är helheten helt ok.

 13. Extremt gripande
  Emmelie Næss, 6 augusti 2017

  Gillar inte att läsa böcker men läste denna och blev fast direkt, läste ut boken på bara några dagar och längtade efter att få komma hem för att kunna fortsätta läsa. Hela boken igenom är man på bristningsgränsen till gråt, gåshud har man ständigt. En mycket läsvärd bok.

 14. Glöm mig av Alex Schulman
  Inger Schill, 17 juli 2017

  Fantastiskt! Min bästa läsupplevelse i år. Lättläst och så oerhört gripande. Alkoholen uppträder lika illa och sårande i alla samhällsskikt. Läs den!

 15. Glöm mig
  Birgitta Larnefeldt, 29 maj 2017

  Boken var mycket lättläst och intressant hur relationen var mellan Alex Schulman och hans mamma. Det var också roligt att läsa boken eftersom man känner till författaren.

 16. Själutlämnande och stark bok med många dimensioner
  Anneli, 22 maj 2017

  Väldigt berörande och sorglig bok, väldigt självutlämnande som måste tagit mycket kraft och mod att skriva. Väldigt fint skriven, många dimensioner. Har tidigare läst Alex tidigare böcker Skynda att älska, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött, alla tre lika berörande och fint skrivna. Att vara med henne..... har jag läst flera ggr och blir lika berörd och tårarna trillar varje gång mycket vacker bok! Tack Alex för dina böcker!

Visa alla 16 recensioner

Fler böcker av Alex Schulman