Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2019-04-05
Förlag
Dokument Press
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form)
Dimensioner
286 x 246 x 18 mm
Vikt
937 g
SAB
Mat
ISBN
9789188369239
Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer (inbunden)

Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2019-04-05
273
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Boken Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer sträcker sig över tre sekel och tre kontinenter. Det är berättelsen om fyra generationers romska kvinnor och deras dramatiska liv, speglat genom deras ögon och genomvärldshistorien. Kvinnorna, Jeanette Olsson och hennes mormors mor, mormor och mor, leder sig själva, föräldrar och barn genomvärlden. Från Asien och Östeuropa på 1800-talet, över Atlantentill Latinamerika, tillbaka till Europa, genom andra världskrigetför att slutligen komma till Västerås där de är med och byggerfolkhemmets välfärd.

I ord och bild tar vi del av kvinnornas glädje,sorg och starka vilja att inte bara överleva utan att leva. Många fotografier är tidigare opublicerade bilder ur Jeanette Olssonsfamiljealbum, liksom ur både svenska och utländska arkiv. Blandannat från Auschwitz där en stor del av Jeanettes släkt mördades samt foton och dokument från hennes tid i Polen, som flykting i Italien och från flyktingförläggningar, socialtjänst ochskolor från hennes första tid i Sverige. Några av de få släktartefakter som Jeanette och hennes förmödrar burit med sig genomhistorien avbildas också. Det finns många böcker om romer, men få av romer. Även böcker och vetenskapliga verk som hyllas i media möter ofta starkkritik av romerna själva, eftersom de upplever att de beskrivsnedsättande eller exotiskt. Detta är en bok som tar läsaren med påen resa i tid och rum. En resa som skapar förståelse för en svenskminoritet och som utmanar våra fördomar.

Gunilla Lundgren är författare och har skrivit femton böcker i samarbete med romer. Nyligen fick hon den romskakulturorganisationens ERG:s hederspris samt Heffaklumpen för sitt arbete. Jeanette Olsson härstammar från en rysk-romsk familj som utvandrade till Sydamerika under tidigt 1900-tal. Efter ett liv som flykting i era länder i Europa kom hon till Sverige som barn. Jeanette driver företaget Mänskliga möten. Boken är formgiven av Sebastian Wadsted.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tiggare kan ingen vara: Romska kvinnor i fyra generationer
  2. +
  3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna