Medan Svensson åt plankstek (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Minne & historia
Antal sidor
348
Utgivningsdatum
2019-09-30
Förlag
Dokument Press
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form)
Dimensioner
27 x 100 x 150 mm
Vikt
194 g
SAB
Ibh-c.58
ISBN
9789188369321
Medan Svensson åt plankstek (häftad)

Medan Svensson åt plankstek

Häftad Svenska, 2019-09-30
95
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
1984 visades dokumentären Style Wars, om den tidiga graffitiscenen i New York, i svensk tv. Filmen blev impulsen som fick försigkomna, äventyrslystna och sökande ungdomar på olika platser i Sverige att skaffa sprayfärg och ge sig ut för att prova själva.

Pärra Andreasson i Uppsala senare känd under pseudonymen Ruskig, och en av den svenska graffitins förgrundsgestaler under flera decennier blev gripen direkt vid första försöket och har kvar polisens foto av hans första målning. Akay idag etablerad som en av graffitins särlingar, livskonstnärer och förnyare gick ut och målade på dagen i Vasastan och hade en burk där förbipasserande kunde bidra med pengar till mer färg. Liknande saker hände vid den tiden i både Sverige och resten av världen: Style Wars, ett par fotoböcker och några musikvideor gjorde att graffitin spred sig förblu ande snabbt, slog rot och började växa. En märklig ny konstpraktik som bygger på bokstavsmotiv och figurer, sprayfärger och tuschpennor, varumärkesliknande namn, tävlingsinstinkt och leklust och på att obedd använda delar av det offentliga rummet som målarduk.

Per Anderssons bok Medan Svensson åt plankstek är den enda samlade historieskrivningen över den svenska graffitins uppkomst och tillväxt. En reportage- och essäbok baserad på graffitimålares berättelser från de första tjugo åren med graffiti i Sverige. Roliga, galna, öppenhjärtiga berättelser om ambition, uttryck, vuxenblivande och att ta del av staden. Boken är också en bred, infallsrik kulturanalys som sätter in graffitin både i samtidens och evighetens perspektiv och som söker svaret på hur denna bespottade tradition kunnat bli så viktig. Hur har graffitin kunnat överleva alla utrotningsförsök, all nolltolerans och alla fördömanden från omvärlden. Hur gör kulturutövare när de skapar mening?

Medan Svensson åt plankstek utkom första gången 2005. Boken fick positiv kritik för sin förmåga att förmedla fascinationen hos denna subkultur för ännu oinvigda. Boken har varit ur tryck i långt mer än tio år, och mycket svår att få tag på. Den nya utgåvan på graffiti och gatukonstförlaget Dokument Press är försedd med nytt, omfattande bildmaterial och texten är reviderad och uppdaterad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medan Svensson åt plankstek
  2. +
  3. Slow Limits -  Hiphop och graffiti i Luleå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Slow Limits - Hiphop och graffiti i Luleå av Tobias Barenthin Lindblad (häftad).

Köp båda 2 för 250 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Per Andersson