Städernas stenar - Hur den byggda staden formar den levda staden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2023-03-07
Upplaga
1
Förlag
Dokument Press
Medarbetare
Wadsted, Sebastian (form)
Dimensioner
212 x 132 x 25 mm
Vikt
420 g
SAB
Odgd
ISBN
9789188369536

Städernas stenar - Hur den byggda staden formar den levda staden

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2023-03-07
236
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Städers bebyggda form är en av våra mest långlivade strukturer. Bebyggelsens form spelar en aktiv roll i att forma stadens invånares vardagsliv. Social segregation, lokala marknader och ekosystemtjänster påverkas av bebyggelseformen.

Byggandet av städer är en av människans mest avancerade ingenjörskonster där tusenåriga erfarenheter samspelar med den senaste teknologin. Stadsbyggande är själva grunden för hur vi lever och interagerar med omvärlden, och en förutsättning för att skapa hållbara livsvärldar för människan och planeten.

Ändå har den kanske viktigaste dimensionen varit dold för oss: hur städers byggda form bildar ett system av samband som sätter ramarna för var vi rör oss och möts, vilka beteenden och sociala band som förstärks. Vår urbana värld flätas samman genom byggda miljöers rum och deras arkitektur.

Hur vi använder stadsbyggandets teknologi har därför en avgörande betydelse för det mesta i våra moderna samhällen.

I Städernas stenar berättar Lars Marcus, professor i urbanmorfologi vid Chalmers, om hur vi skapar närhet i städer och hur det han kallar den andra formen hur en plats läge bestäms av sambanden till resten av staden är lika viktig som utformningen av platsen själv.

Städernas stenar får ljuset att falla på den urbana världen på ett helt nytt sätt. En ögonöppnare och fascinerande läsning för alla som någon gång har vistats i en stad.

Boken är illustrerad och formgiven av Sebastian Wadsted.I detta spännande verk om stadens arkitektur fångar Lars Marcus komplexiteten i den urbana miljöns byggstenar. Stenarna är både materia och bär en social dimension, en historia och en geografi. Resultatet blir en berättelse om staden som bör läsas av alla som intresserar sig för hur städer blir till och utvecklas; inte minst stadsplanerare, arkitekter och urbanforskare.

Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Städernas stenar - Hur den byggda staden formar den levda staden
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (pocket).

Köp båda 2 för 315 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Städernas stenar - Hur den byggda staden formar den levda staden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stadsplanering på djupet!!
  Arnauld Eygun, 6 april 2023

  Superbra bok om du är intresserad av stadsplanering och att människorna lever med den. Kan varmt rekommenderas och perfekt present till bekanta som tycker om stadsplanering.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars Marcus

 • Rosenbergs arkitekter

  Peder Alton, Lars Marcus

  Architects Alessandro Ripellino and Inga Varg took charge of Rosenbergs Arkitekter in 1993.Together, they transformed the practice into one of the leading representatives and renewers of Swedish human modernism. In their work, they give equal cons...