Landet som inte längre är (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2016-11-29
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Gerdehag, Peter (foto)
Dimensioner
255 x 245 x 19 mm
Vikt
1250 g
SAB
Ncbdz Krokshult,Ldz Caremalm
ISBN
9789188435019
Landet som inte längre är (inbunden)

Landet som inte längre är

(50 röster)  |  Läs 13 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-11-29
271
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Peter Gerdehag har följt livet på gården Kroxhult 1:4 med sin kamera i 35 år. Ingen har någonsin dokumenterat en gård under så lång tid i Sverige.

Här har tiden stått stilla, om några år är den här livsstilen borta.
Boken är en stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder, som vi alla härstammar från. Vi som kallar oss moderna har mycket att tacka dem för. Demokrati, kultur och ett rikt landskap, bland mycket annat.

Familjen Caremalm blir symbolen för alla de jordbrukare som verkat innan den moderna tiden svepte in och skingrade traditionen för alla tidens vindar. Peter betraktar dem med kameraögat, och ser hur de sliter i det stenrike som de ärvt. Själva säger de att de bara lever sitt liv. Inget märkvärdigt egentligen, men ändå en gudagåva att förvalta. För det handlar om ett förvaltarskap.

Det är fantastiskt att få följa med de sista människorna av sitt slag som brukar sin jord. Om några år vet man att den här typen av livsstil är borta. Här har tiden stått stilla. Det gamla landskapet är så oföränderligt. Och på gården är det mjölkkornas klocka som bestämmer takten i livet, säger Peter.

Den mycket uppskattade dokumentären Landet som inte längre är har visats vid ett flertal tillfällen i SVT.
Peter Gerdehag är en prisad naturfotograf, dokumentärfilmare, författare och föredragshållare. Han har tilldelats ett flertal priser och utmärkelser som natur- och landskapsfotograf, bland andra Årets Naturfotograf av Naturvårdsverket samt pris för bästa filmfoto för filmen Kokvinnorna ett flertal gånger, bl.a. på IDA i Hollywood.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Landet som inte längre är
 2. +
 3. Värt en omväg : Gömda oaser i och runt Göteborg

De som köpt den här boken har ofta också köpt Värt en omväg : Gömda oaser i och runt Göteborg av Mats Andréasson, Ulf Moback (inbunden).

Köp båda 2 för 550 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Landet som inte längre är. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Landet som inte längre är.
  Lena Johansson, 10 januari 2019

  En underbar bok, som med fantastiska bilder berättar om en tid som varit.
  Mycket vemodig, men vacker bok.
  Peter Gerdehag har en unik förmåga att skildra människors vardag.

 2. Vackert
  Marginalia, 5 mars 2018

  Gerdehags bilder är fantastiskt vackra! Och texten likaså - trots att det är bilderna som är huvudsaken så berör orden på djupet, och tårarna rinner medan jag läser. Rekommenderas varmt.

 3. Underbar bok.
  dregnedo, 24 januari 2018

  Underbar bok. Foton som berättar mer än ord. Härlig berättelse om livet på landet, en tid som inte längre finns.

 4. En kulturhistorisk gärning.
  MayLis Loftås, 24 november 2017

  En helt underbar bok! Vi ger den i present till våra barn och barnbarn så de inte ska glömma bort var de har sina rötter. Själva är vi så gamla att vi upplevt den här tiden och det är helt fantastiskt att påminnas om den .

 5. Landet som inte längre är
  Eva Christina Hjelm, 6 juni 2017

  Har nu läst denna förtjusande bok. En epok i vårt landskap och yrke som tyvärr är på väg att försvinna. En mycket intressant och överskådlig bok, som tyvärr har lästs ut av mig nu - letar redan efter liknande litteratur. Dokumentärer och litteratur av detta slag skall vi värna om och vara tacksamma för att en del människor kan skriva.
  Lätt-tillgänglig och överskådlig.

 6. Landet som inte längre är
  Dagmar Palmér (Kungsör), 10 april 2017

  Genom ICA-kuriren fick jag se ganska många bilder ur "Landet som inte längre är". Då jag är ganska gammal, väckte dessa bilder minnen från min barndom. Det var orsaken till mitt köp av boken. Därefter beställde jag två ex ytterligare, som jag kommer att ge bort i present. Visst är det fina bilder!

  Vänligen
  Dagmar Palmér

 7. underbar bok
  Roffe, 10 april 2017

  Peter Gerdehag har återigen lyckads fånga människor och natur med fantastiska bilder och en lättläst informativ text. En bok jag verkligen vill rekommendera.

 8. Mitt liv inom lantbruket
  Owe Bennfält, 3 mars 2017

  Fantastisk presentation av verkligheten i dåtidens lantbruk. Minnena väcks till liv igen.
  Efter en vinterkurs på Skogs- och lantmannaskolan i Rättvik, 1955-56, började jag mitt yrkesliv, som lantbrukselev. År 1997 avslutade jag min verksamhet med att, under 14 år, ha varit länschef för Lantbrukets Avbytartjänst i Östergötland.
  Under mellantiden har jag varit lantbrukselev, lantarbetare, ladugårdskötare och traktorförare på diverse gårdar. Därefter kontrollassistent och seminör i Öste... Läs hela recensionen

 9. En suverän bygdeberättelse
  Frank Grenehed, 16 februari 2017

  Gerdehag har åter gjort en suveränt vacker bok om den svenska landsbygden. Den borde vara en obligatorisk läsning för alla ungdomar och beslutsfattare i Sverige.

  En bok med så suveränt vackra bilder att man aldrig vill sluta titta på dem. Texten är så sparsmakad att man kan ta åt sig levnadsvisdom.

 10. Djup inlevelseförmåga
  Anita Kvist, 9 februari 2017

  Fantastiska bilder och en text som visar på speciell iakttagelseförmåga. Under några timmar upplevde jag min positiva barndom på det Småländska Höglandet

 11. landsbyggden som försvann

  En underbar bok så var det när jag växte upp på landet 1960-1970 talet det var en underbar tid som aldrig kommer tillbaks tyvärr

 12. Livets rotsystem
  Bo Arne Samuel Ernstsson, 7 februari 2017

  Boken beskriver själva livets rotsystem, som kämpar och övervinner förutsättningarna; och skapar en kvalitet och fruktbarhet i både landet och i människorna.

  De första 20 åren av mitt liv hämtades min näring ur detta livets rotsystem, förgrenat mellan stenrösen och stenmurar i den erövrade småländska myllan, rikt uppblandad med kvarvarande knapelsten, en rest från den morän där kampen började.

 13. En vemodig bildbok.
  Jonny Hylander, 17 januari 2017

  För oss som bor på landet och har bildböckerna av Sune Jonsson i vårt minne är Peter Gerdehag en dokumentalist som för traditionen med landsbygdens dokumentation vidare på ett värdigt sätt.

  På en finstämt och vemodigt sätt beskriver han i bokens text och bilder några av de sista småskaliga mjölkbönderna i Småland. Vi som själva mjölkat kor vet vad det handlar om, ett dagligt slit utan slut. En bundenhet och ett beroende av djuren som få storstadsmänniskor förstår. Jag tror Peter Gerd... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Peter Gerdehag

 • Kokvinnorna

  Peter Gerdehag

  Kokvinnorna Inger och Britt är något så ovanligt som handmjölkerskor och förmodligen de allra sista som levererar sin handmjölkade mjölk till mejeriet. De har båda viljor av stål och är färgstarka personligheter som det har varit ett rent nöje att...