Hästarna i staden (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2017-05-26
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
234 x 256 x 20 mm
Vikt
777 g
SAB
Kt,Qdfd
ISBN
9789188435118
Hästarna i staden (kartonnage)

Hästarna i staden

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Kartonnage Svenska, 2017-05-26
189
 • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Utan slitet från tusentals hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla sina städer. Det här är en bok om hästarna i staden. I Stockholm och i New York.
I Stockholm fanns det cirka 7 000 åkarhästar runt år 1900. En stad som New York hade vid samma tid uppemot 200 000 hästar. Med så många hästar och kärror av olika slag var olyckor ett stort problem. Hästar skenade, vagnar välte. Det var farligare att ta sig fram i New York bland alla hästdragna ekipage vid förra sekelskiftet än vad det är att korsa en gata trafikerad av bilar i samma stad i dag.

I och med bilarnas intåg minskade hästarnas betydelse, men åkarhästar kunde ännu under 1960-talet ses på gatorna i svenska städer.
Boken är fylld av historiska bilder från bl.a. Stockholms stadsmuseum.

Ur boken:
1875 startades i Stockholm en 150 man stark hästdragen brandkår. Väldresserade, snabba hästar som i full galopp med brandvagnarna på släp kunde ta sig fram på trånga gator krävdes - vid larm släpptes hästarna loss ur sina spiltor och var tränade att själva springa fram till vagnarna, där selar från taket släpptes ner över deras ryggar. Sedan kördes hästar och vagnar i full fart längs gatorna till brandlurars tjut och klockors ringande. Hovarna slog gnistor i stenläggningen. En utryckning var ett stort skådespel på den tiden.

Willy Klaeson
Fyra månader i ett amerikanskt fängelse. Det är en av meriterna på journalisten och författaren Willy Klaesons lista. Författaren tillbringade perioden i Carson Citys fängelse i Nevada för att skriva den uppmärksammade boken Fängelsehästarna.
Willy Klaeson har skrivit flera böcker, arbetat som filmskribent och intervjuat filmskapare som Bernardo Bertolucci, Francis Coppola och Ingmar Bergman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Hästarna i staden
 2. +
 3. Hästar och hästfolk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hästar och hästfolk av Meta Sjödin (inbunden).

Köp båda 2 för 423 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Hästarna i staden. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Suverän
  Jörgen junior , 23 mars 2021

  En fantastisk bok som beskriver hästens utmaningar i 1800-talets städer på ett väldigt bra sätt. Riktigt fina bilder är det också.

 2. Fantastisk!
  Villivonkansbooks, 30 maj 2017

  Utan slitet från miljoner hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla städerna. Boken handlar om dessa hästar. I Stockholm, New York och Linköping. I Stockholm fanns ca 7000 åkarhästar runt år 1900. New York hade vid samma tid runt 200 000 hästar.
  Hästarna i staden känns som en hyllning till hästarnas ära. Så att de också uppmärksammas historiskt. För hur hade vi människor klarat oss utan hästar förr? Det hade blivit ett betydligt tuffare och tyngre liv än det redan var. Det va... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Willy Klaeson