Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2017-09-27
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Norrby, Lars (form)
Dimensioner
227 x 179 x 27 mm
Vikt
916 g
SAB
Ib
ISBN
9789188435217
Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin (inbunden)

Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2017-09-27
219
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Värmland har inte bara skapat stora författare, utan även betydande bildkonstnärer.
Utan anspråk på att vara heltäckande ger den här boken en personlig och fascinerande bild av konst och konstnärer i Värmland från förra sekelskiftet fram till vår tid. En modern översikt över värmländsk konst som hittills saknats.

Boken ger många aha-upplevelser, inte minst genom att presentera orättvist bortglömda eller förbisedda konstnärer, vid sidan av de allmänt kända. Den belyser den roll vänskapsförbindelser spelade mellan några av det tidiga 1900-talets stora konstnärer och kulturpersonligheter, och med nya infallsvinklar fördjupar den förståelsen av konstverk som avlockas nya innebörder.

Boken bygger delvis på tidigare outnyttjat arkivmaterial, då det gäller den äldre konsten, och på ateljébesök och intervjuer med de nu verksamma konstnärerna.

Ett par av dem har utövat större delen av sitt konstnärskap på andra håll men har rötter i Värmland, andra är inflyttade till landskapet. Många verkar fortfarande som konstnärer, varav ett par har blivit megakändisar.

Hans-Olof Boström, professor emeritus i konstvetenskap vid Karlstads universitet, tidigare verksam vid Uppsala universitet samt i många år som museiman (Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum, Bror Hjorths hus i Uppsala). Han har varit livligt engagerad i det värmländska konst- och kulturlivet, bl.a. som preses i Värmländska Akademien, styrelseledamot och vice ordförande i Rackstadmuseet, styrelseledamot i Värmlands konstförening, vice ordförande i Karlstads Humanistiska förening (numera hedersledamot) och styrelseledamot i Föreningen för Värmländsk kultur.

Hans omfattande och mångsidiga författarskap omfattar bland annat böckerna Sett. Essäer om 1800- och 1900-talskonst (1992), Bror Hjorth (1994), Det underbara skåpet. Philipp Hainhofer och Gustaf II Adolfs konstskåp i Uppsala (2001), Panofsky och ikonologin (2004) och Carl Larsson. Monumentalmålaren (2016).
Värmländsk konst och arkitektur har han behandlat i böckerna Thor Fagerkvist (1984), Helgade rum. Kyrkor i Karlstads stift (2009) och Biskopsporträtt i Karlstads stift (2012). Han har också flitigt medverkat i dagspress och tidskrifter, bl.a. Upsala Nya Tidning, Svenska Dagbladet, Konsthistorisk tidskrift och Värmländsk kultur.

Dessa konstnärer finns med i boken:
Gustaf Fjaestad
Christian Eriksson
Otto Hesselbom
Per Tellander
Thor Fagerkvist
Roland Dufström
Jörgen Zetterquist
Olle Zetterquist
Kajsa Zetterquist
Lena Cronqvist
Ulla Magnusson
Jutta Kübler
Lars Lerin
Karin Broos
Marc Broos
Bo Jonzon
Kenneth Börjesson
Joakim Johansson
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konst i Värmland : från Fjæstad till Lerin
  2. +
  3. Markoolio, mörkret och den rosa bubblan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans-Olof Boström