En illusion och dess utveckling : om synen på religion i psykoanalytisk teori (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2017-10-06
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
204 g
SAB
C:do,Docb
ISBN
9789188435422
En illusion och dess utveckling : om synen på religion i psykoanalytisk teori (häftad)

En illusion och dess utveckling : om synen på religion i psykoanalytisk teori

Häftad, Svenska, 2017-10-06
189
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  95
Visa alla 1 format & utgåvor
Inför den andra upplagan skrev Göran Bergstrand:
De senaste årtiondena har synen på religion förändrats. Från att ha varit alltmer marginaliserad, något som mest ansetts på väg att försvinna ur kulturlivet, har religionen blivit en viktig realitet på gott och ont. Man måste ta den på allvar för att förstå världspolitiken. Människor möter också religionen med en ny positiv nyfikenhet.
Detta är bakgrunden till att En illusion och dess utveckling kommer ut i en ny omarbetad upplaga tjugo år efter det att den först publicerades. Boken visar vilket bidrag psykoanalysen kan ge till förståelsen av religion, främst genom att undersöka hur de tidiga föräldrabilderna kan vara med om att skapa människors gudsbilder.

Den nya upplagan skiljer sig markant från den första (1984). Kvar finns genomgången av hur synen på religion utvecklats inom den psykoanalytiska rörelsen från Freud och fram till nutid. Men författaren själv finns tydligare med i den nya upplagan. Han kommenterar materialet och värderar det som han i den tidigare upplagan huvudsakligen refererade. Boken avslutas med tre konkreta exempel på hur människor brottas med sin gudsrelation.

Göran Bergstrand var präst, leg psykoterapeut, handledare, föreläsare och författare. Han var verksam över 50 år, inte minst i S:t Lukasstiftelsen (nu Förbundet S:t Lukas) där han också var direktor i 13 år. Han har gett ut en rad böcker om tro, religion, etik, livsfrågor, själavård och psykoterapi.

Detta nytryck av den andra upplagan föranleds av att Göran avled i januari 2017 och att Förbundet S:t Lukas till minne av Göran vill lyfta fram en av flera böcker som han skrev.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En illusion och dess utveckling : om synen på religion i psykoanalytisk teori
 2. +
 3. Depphjärnan : varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Depphjärnan : varför mår vi så dåligt när vi ha... av Anders Hansen (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Bergstrand

 • Själavård D.1

  Göran Bergstrand, Magnus Lidbeck

  Boken Själavård utgår från tolv tänkta samtalssituationer och tar upp både arbetssätt och innehåll i den enskilda själavården. Boken vänder sig till dem som arbetar med själavård i församlingar eller på institutioner av olika slag eller ...