Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
141
Utgivningsdatum
2018-05-02
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
215 x 150 x 14 mm
Vikt
412 g
SAB
Ohdh
ISBN
9789188435514
Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände (inbunden)

Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2018-05-02
79
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Amerikaresenärernas dilemma. Stanna eller åka tillbaka?
Albertina kom från en litet gård i Värmland och emigrerade 1893 till USA. Viktor kom från fattiga förhållanden i Stockholm och utvandrade sex år senare. De träffades i New York och återvände till Sverige var för sig 1906 respektive 1905.

De tillhörde den grupp av tvåhundratusen svenskar som återvände till hemlandet efter många år i USA den grupp som vi inte vet så mycket om.
Varför återvände dessa människor och hur gestaltade sig deras fortsatta liv i Sverige? Man vet att kvinnorna återvände i mindre omfattning än männen. Vad berodde det på?

I Albertina och Viktor Emigranterna som återvände, gör historikern Carin Bergström en djupdykning i sina farföräldrars historia. Hon minns dem från sin barndoms Karlstad. De var uråldriga, respektingivande och djupt religiösa och berättade aldrig någonting om sina år i Amerika för sina barnbarn. Författaren menar att farföräldrars tid i Amerika och deras klassresa när de kom tillbaka starkt färgade av sig på hennes egen tonårstid präglad som den var av flickskola, killar, dubbelmoral och hålfotsinlägg i 50-talets Sverige.

Carin Bergström är fil dr och docent i historia och har varit museichef på Skoklosters slott och överintendent för Kungl. Husgerådskammaren med Bernadottebiblioteket. Hon är ledamot av den Värmländska akademien och har gett ut ett antal böcker i kulturhistoriska ämnen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Albertina och Viktor : Emigranterna som återvände
  2. +
  3. Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Trådarna i väven : på spaning bland minnen och ... av Maja Hagerman (inbunden).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carin Bergström