Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2018-11-08
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Mattsson, Christina (red.) / Sjödelius, Johan (form)
Dimensioner
265 x 243 x 24 mm
Vikt
1337 g
SAB
Ibz Jobs, Lisbet,Ibz Jobs, Gocken
ISBN
9789188435613

Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap

(18 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-11-08
279
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jobs keramik och textil är en rikt illustrerad bok om keramik- och textilkonstnärerna Lisbet och Gocken Jobs. För första gången placeras de välkända systrarnas konstnärskap i ett stilhistoriskt sammanhang.

För många, både yngre och äldre är systrarna Jobs formgivning med spirande växter, smultron på strån, blåbär och hallon, en blandning av barndomsminnen och hemtam vardagsglädje. Längtan efter mjukare tilltal och bilder som ger associationer till ett annat klimat sommar och en värld utan terror är åter kusligt aktuella. Det är ingen tillfällighet att deras blommande mönster har blivit nyupptäckta klassiker kopplade till andra klassiker. Romanen Jerusalem av Selma Lagerlöf är i sin senaste utgåva för Bonniers Klassikerserie klädd med Gocken Jobs mönster Granatäpplen . Även de övriga Lagerlöf-romanerna har som ett tecken i tiden mönster fån Jobs produktion.

Systrarna Lisbet och Gocken Jobs utbildade sig till keramiker på Tekniska skolan i Stockholm och kom sedan att följas åt och arbeta sida vid sida i samma ateljé, men som två självständiga konstnärer. Totalt ritade systrarna cirka 100 mönster för textil metervara med blommande namn som Aurora (1956) av Lisbet Jobs eller Trollslända (1945), Ros och lilja (1946), Grantäpple (1961) och Rabarber (1968) av Gocken Jobs. Därtill kommer ett stort antal mönster för tavlor, schaletter, dukar, näsdukar, bonader och tabletter. Den konstnärliga kvarlåtenskapen (skisser, textilier, keramik, arkiv) efter Lisbet Jobs och Gocken Jobs finns sedan 2009 i Nationalmuseums arkiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap
 2. +
 3. Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winnerbäck

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winn... av Fredrik Emdén (inbunden).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Jobs keramik & textil : Lisbet Jobs och Gocken Jobs, två systrar - två konstnärskap. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En helgjuten utgåva
  Markus, 23 mars 2022

  Det här är en superb bok: smakfull bindning med textilkänsla och många fina illustrationer. Perfekt som presentbok eller för den som helt enkelt vill veta mer om systrarna Jobs. Dessutom är boken prisvärd.
  Rekommenderas varmt!

 2. Betydande konstnärlig insats med lokal förankring.
  Mårten Wallenström, 21 mars 2019

  Mycket bra om familj och konstnärlig verksamhet. Handlar om en imponerande stor och betydelsefull konstnärlig verksamhet. Fortfarande aktuell och starkt förankrad i Dalarna. Bra och intressanta bilder.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna