Turist på 1800-talet : bilder från de första tågresenärerna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
243
Utgivningsdatum
2016-09-01
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
290 x 205 x 20 mm
Vikt
1347 g
SAB
Qm:k
ISBN
9789188439000

Turist på 1800-talet : bilder från de första tågresenärerna

(6 röster)
Inbunden,  Svenska, 2016-09-01
240
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Utifrån tidigare opublicerade fotografier från 1800-talet skildrar Fredric Bedoire de första tågresenärerna, förändringarna från diligens till järnväg, ångbåtsförbindelser och sällskapsresor. Vi lär oss hur tidsödande även tågresandet var, när sovvagnar och restaurangvagnar kom till och hur man kunde resa utan att ta med sig pengar.

Utgångspunkt är en bortglömd samling fotografier från arkitekturprofessorn vid Konstakademien i Stockholm Claes Grundström. I fokus står de stora turistmålen, Paris och Rom, Berlin och London, med allt deras folkliv, kaos av hästdragna bussar och spårvagnar. I de unika fotografierna möter vi också turister i de schweiziska alperna och badortssemesterns Ostende på Nordsjökusten, likaså i Nordafrika och Nordamerika, när tågresande mot slutet av 1800-talet blir möjligt också där. Dagböcker och brev från ögonvittnen får omspinna de förtätade fotografierna.

Fredric Bedoire är professor em. från Kungliga Konsthögskolan och vice preses i Konstakademien har i flera uppmärksammade verk på ett för Sverige unikt sätt kunnat sammansmälta arkitektur med kultur- och ekonomisk historia samtidigt som han skildrat fängslande människoöden. Inte minst har det kongeniala samspelet mellan text och bild uppmärksammats av kritiken. Bedoire har bland annat skildrat Villastaden i Stockholm med finanssfärens högsta societet, de första turisterna under 1800-talet och grundaren av Konstakademien, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Han belönades med Stora Fackbokspriset för Den svenska arkitekturens historia (2015), tusen års utveckling i två delar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Turist på 1800-talet : bilder från de första tågresenärerna
  2. +
  3. Folket som inte fick finnas : palestiniernas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Folket som inte fick finnas : palestiniernas hi... av Ingmar Karlsson (pocket).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Fredric Bedoire