Ortala bruk : ett järnbruk i Roslagen (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2020-05-27
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Segemark, Peter (foto)
Dimensioner
238 x 190 x 19 mm
Vikt
649 g
SAB
Ncabz Ortala,Qz Ortala bruk
ISBN
9789188439703

Ortala bruk : ett järnbruk i Roslagen

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-05-27
213
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ortala bruk i Väddö socken i norra Roslagen var en gång ett av landets viktigaste järnbruk. Verksamheten är nedlagd sedan länge, men spåren finns kvar. De finns ute i landskapet som vattenfyllda gruvhål och övervuxna husgrunder. De finns inom bruksområdet i det strömmande vattnet och i de fördämningar som en gång var förutsättningen för driften av masugn, sångjärnshammare och smedja. Kolhuset från 1700-talet, mjölkvarnen från 1800-talet och sågverket från 1900-talet står kvar som frysta arbetsplatser som om arbetarna nyss låst dörren och gått hem. Med hjälp av gamla kartor, arkivhandlingar och berättelser från förr rekonstrueras bilden av den spännande bruksmiljö som en gång varit. Genom nytagna foton dokumenteras och levandegörs det som fortfarande är.

Med människan i centrum skildras nu järnbrukets egen värld, rikt illustrerad med nytaget bildmaterial, kompletterat med äldre foton. I boken möter vi skomakaren, skolmästaren, mästersmeden och koldrängen. Alla har de levt och verkat vid bruket, ett samhälle i miniatyr, befolkat av arbetare med en eftertraktad specialkompetens från andra länder och styrt av företagsledare med internationella nätverk.

Eva Sundström har under många år arbetat med industrihistoria på Sörmlands museum. Hon har en fil.kand. och magisterexamen i kulturhistoriska ämnen vid Uppsala universitet samt en kulturvetarexamen vid Stockholms universitet där hon även studerat arkitekturhistoria och kulturarv.

Johan Knutsson är fil.dr. i konstvetenskap och professor i möbelkultur vid Linköpings universitet och Nordiska museet. Han har under många år publicerat en lång rad böcker inom arkitektur, möbler, hantverk, slöjd och inredning.

Peter Segemark har sedan 1970-talet varit verksam som fotograf vid Nordiska museet, med en gedigen erfarenhet av fotografering och kulturhistoriska miljöer och föremål. Han har ett stort intresse för stämningsfulla platser och för utmaningar under fältmässiga förhållanden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ortala bruk : ett järnbruk i Roslagen
  2. +
  3. Landtmannabyggnader : hufvudsakligen för mindre jordbruk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landtmannabyggnader : hufvudsakligen för mindre... av Charles Emil Löfvenskiöld (inbunden).

Köp båda 2 för 732 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ortala bruk : ett järnbruk i Roslagen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd!

    Mycket bilder, spännande historik. En byggd under förvandling med vacker miljö. Intressant med kanalens båttrafik. Vävs ihop med nutiden. Rekommenderas!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna