Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2017-04-19
Upplaga
1
Förlag
Vaktel förlag
Dimensioner
217 x 142 x 20 mm
Vikt
621 g
SAB
Lz Ekström, Gustaf
ISBN
9789188441041

Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna

(13 röster)  |  Läs 8 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-04-19
237
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Nazisten som var med och grundade Sverigedemokraterna!

Gustaf Ekström gav sitt liv åt nazismen. Under 70 års tid befann sig Ekström mitt i några av de mest inflytelserika nazistiska organisationerna, i såväl Sverige som Tyskland. Redan 1926 gick han med i SFKO, Sveriges fascistiska kamporganisation. 1941 ger han sig av som frivillig i Waffen-SS och kämpar för att Hitler ska segra under andra världskriget. Det är en resa som tar honom till Oslo, Berlin och skogarna i Karelen.

Med hjälp av omfattande research i över 20 arkiv runt om i världen lägger författarna ett pussel över Gustaf Ekströms liv och politiska handlingar, ett pussel som blir mörkare ju fler bitar som upptäcks. Bland annat får vi följa ett antal judiska människoöden som korsade hans väg i 1940-talets Berlin. Vi får inblick i hans roll i SS propagandaorganisation och hur beslagtagna judiska fastigheter blev kontor för den växande SS-byråkratin.

Efter kriget fortsätter han sitt engagemang i högerextrema partier och organisationer, såväl i Sverige som i Tyskland. Som en sista politisk handling medverkar han till att grunda Sverigedemokraterna 1988 och tar slutligen en plats i Sverigedemokraternas partistyrelse. 1993 intervjuas han i SVT. "Jag ångrar ingenting", säger Gustaf Ekström, som fortfarande kallar sig nationalsocialist och förnekar förintelsen.

Boken är rikt illustrerad med tidigare ej publicerade bilder och baseras på ett unikt källmaterial från ett flertal arkiv. Boken presenterar helt nya uppgifter som rör Gustaf Ekström, SS-Hauptamt, SS värvningsverksamhet i Norge samt hur svenska nazister kunde ta sig hem från Tyskland vid krigsslutet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna
 2. +
 3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 486 kr

Kundrecensioner

Det finns 8 recensioner av Utan ånger : Gustaf Ekström - SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Samhällskunskap / Historia
  Lars-Eric Ling, 23 mars 2023

  En bok som borde läsas av alla skolelever. Rekommenderas även som studiecirkel. Man får en bra beskrivning av hur fasansfullt andra världskriget var.

 2. Höna och fjädrar
  Anders Nilsson, 9 maj 2019

  Här försöker författarna göra en hel hönsgård hönsgård av en minimal uppgift men de lyckas egentligen inte visa någonting. Det mesta i boken har skrivits mycket bättre av andra.

 3. Grundlig
  Hans Bergstedt, 14 mars 2018

  Det är en välskriven och väl dokumenterad biografi över en person som först kämpade för nazismen och sedan förnekade dess brott. Klart läsvärd!

 4. Viktig läsning
  Margaretha, 2 juli 2017

  Boken om Gustaf Ekström som inte känner någon ånger - frivillig i Waffen-SS under kriget, ansvarig för spridande av nazistisk propaganda, medgrundare av SD - är en av de viktigare svenska böckerna i år. Den är resultatet av gediget grävarbete av författarna och kan starkt rekommenderas till den som tvivlar på var SD har sina rötter. Gustaf Ekström visste vad nazismen gjorde, vad hans handlingar hade för effekt, och han övergav aldrig sin ideologi, fast han försökt dölja sina förehavanden unde... Läs hela recensionen

 5. Sanningen bakom SD
  Pim van Dorpel, 10 maj 2017

  Skrämmande och viktig skildring om en av SD:s nazistiska grundare. Från före andra världskriget till dagens SD. Viktig läsning för alla i dagens Sverige.

 6. Kan avgöra valet 2018

  En fantastiskt viktig bok, med nya fakta som kan bli ett dråpslag mot Sverigedemokraterna. Säkerligen årets viktigaste samhällsbok i Sverige.

 7. Viktig bok att läsa
  Peter Högberg, 30 april 2017

  En man i som under andra världskriget engagerar sig i Waffen-SS och stödjer Hitler, kommer sedermera vara en av personerna som finns med och lägger grunden för Sverigedemokraterna. Om detta handlar boken "Utan ånger" av Johan Ulvenlöv. Matti Palm och Anders Larsson. Men de lyckas också fånga hur judarna deportera till utrotningslägren. Vi följer personerna och lär känna dem på vägen till helvetet. En bok som inte lämnar någon oberörd.

  Boken är en resa i Gustaf Ekström liv. En man som... Läs hela recensionen

 8. Viktig och spännande läsning!
  Cia , 30 april 2017

  I boken "Utan ånger" får vi läsa om en av de nazister som grundade SD, Gustaf Ekström. Han värvades som frivillig i SS och arbetade med propaganda för Hitler i Berlin under kriget. Några decennier senare är han en av de som grundar Sverigedemokraterna. I boken får vi också följa flera hundra judar som bodde i ett äldreboende som SS konfiskerat. Ingen överlevde kriget. Kopplingen till Ekström är att han arbetade i huset där judarna tidigare bott. Det här är inte bara en viktig bok att läsa 2017 i dagens Sverige. Den är också väldigt bra!

Visa alla 8 recensioner

Fler böcker av författarna