Tiden börjar på nytt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Kulturens frontlinjer (del 32)
Antal sidor
433
Utgivningsdatum
2000-04-01
Förlag
Vaartoe - Centrum för samisk forskning, Umeå universitet
Dimensioner
240 x 165 x 24 mm
Vikt
800 g
Antal komponenter
1
ISBN
9789188466419

Tiden börjar på nytt

Häftad,  Svenska, 2000-04-01
248
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 6 februari 1900 fick en liten deputation av samer från Västerbotten audiens inför Oscar II i Stockholm, för att till honom överlämna en skrivelse och framföra klagomål från samer i länet. Denna resa kan sägas vara inledningen till samernas etnopolitiska mobilisering i Sverige. Under det följande halvseklet skulle denna första aktion följas av många fler och den politiska mobiliseringen skulle sprida sig även till samerna i Norrbotten och Jämtland. De samiska aktionerna riktade sig i stor utsträckning mot den svenska samepolitiken och de begränsningar den innebar för den samiska befolkningen. Även den myndighet som var satt att administrera den svenska samepolitiken, lappväsendet, kom att granskas och ifrågasättas.

Denna avhandling följer utvecklingen från deputationens resa i februari 1900 fram till bildandet av Svenska Samernas Riksförbund/Sámiid Riikkasearvi, SSR, i oktober 1950. I fokus står samernas etnopolitiska mobilisering i Sverige under denna period och avhandlingen försöker besvara vilka drivkrafterna bakom mobiliseringen var, vilka krav som framfördes samt vilka strategier som utnyttjades för att uppnå dessa målsättningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tiden börjar på nytt
  2. +
  3. Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialism och kulturkrockar i Sameland

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fjäll i förvandling : tre romaner om kolonialis... av Birger Ekerlid (häftad).

Köp båda 2 för 521 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Patrik Lantto